6 februarie 2010

INVIDIA.

INVIDIA.

4 comentarii:

  1. Invidia indica patima ascunsa in adancul sufletului omenesc manifestata prin paradoxul de a te bucura de raul aproapelui si a te intrista de binele lui.
    ormal si natural este sa te "bucuri cu cel ce se bucura si sa plangi cu cel ce plange. Insanitatea morala a invidiei este data de lipsa ei de motivatie. Ea este ura lipsita de discernamant. Se vorbeste in psihologie de ura normala si patologica.
    In perfidia sa, omul isi ascunde rautatea. Invidia, insa, o demasca. E una din patimile cele mai diabolice, structurata pe mandrie, ca luciferica dorinta de afirmare egocentrica, in masura sa sfideze calitatile celui de langa tine.
    Atragand dupa sine mania nejustificata, face ca tensiunea antisociala sa depaseasca suportabilul si astfel, degenereaza in crima.
    Invidia, ca ura ce mocneste, devine o adevarata actiune de denigrare a semenului, prin tot felul de defaimari, calomnii, intrigi, incat iritarea poate ajunge pana la paroxism.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai periculoasa poate fi invidia atunci cand se strecoara in sufletul prietenilor, deoarece ea conduce faptele spre marsavul pacat al tradarii prietenului care ti-a incredintat tainele inimii sale.
    Mai departe, cand invidia actioneaza in directia harului fratern, pe care credinciosul l-a primit din partea lui Dumnezeu, atunci devine pacat impotriva Duhului Sfant.

    Invidiosul doreste ,din mandrie, sa fie deasupra tuturor si nu suporta sa fie depasit.
    Acum invidia declanseaza defaimarile, calomniile si tot felul de denigrari si de injurii, impreunate cu actiunile de subminare si blocare a activitatii menite sa afirme personalitatea semenului.Toti cei care au reflectat asupra patimii invidiei sunt de acord ca izvorul sau radacina ei este trufia sau chiar vanitatea. Mai precis, originea invidiei trebuie cautata in aversiunea diavolului fata de primul om aflat in gratia lui Dumnezeu, inaintea caderii in pacat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Avand originea in mandrie, invidia ia forma egoismului salbatic, ce depaseste orice hotar al dreptei ratiuni. Invidia dintre orgolii este dezastruoasa. Face ravagii. Sar scantei.
    Psihanalisti sunt de parere ca originea invidiei trebuie cautata in sentimentul de ura ce apare in inima copilului prin "complexul familial".
    Pe de alta parte, originea invidiei trebuie cautata si in defectuoasa educatie ce i se face copilului, mai intai in familie, iar apoi in societate. Aceasta rezida in pretuirea exagerata a unuia dintre copii, de catre parinti, fata de ceilalti copii. In sufletul acestora se va naste invidia, "marea generatoare a urii". De teama parintilor, invidia va fi la inceput refulata.
    Invidiosii sunt destoinici in a batjocori faptele vrednice de lauda prin rastalmacirea data lor, sunt destoinici in a calomnia virtutea, infatisand-o drept un viciu invecinat cu ea. Pe cel curajos il numeste obraznic, iar pe cel cuminte si infranat, nesimtitor; pe cel drept il numesc om fara inima, iar pe cel chibzuit, viclean. Pe cel marinimos il barfesc ca pe un om de prost gust, iar pe cel cu inima larga, ca pe un risipitor; si, dimpotriva, pe cel econom il numesc zgarcit. Pe scurt, invidiosul nu se sfieste sa dea oricarui fel de virtute numele viciului potrivnic virtutii".
    "Radacina si inceputul zavistiei este trufia, caci trufasul, voind sa se inalte deasupra celorlalti, nu poate rabda sa fie cineva la aceiasi masura cu sine sau chiar mai sporit si, ca atare, este nemultumit de inaltarea aceluia.
    Invidia este cel mai pacatos sentiment pe care il cunoaste omenirea... este dorinta a ceea ce nu poti sa ai, nu poti sa fi sau sa devii... acest sentiment apare atunci cand caracterul nostru devine slab si devenim frustrati de bucuria aproapelui nostru.

    RăspundețiȘtergere
  4. Se pare ca toti oamenii au macar un gram de invidie.
    Din experienta vorbesc ca, si acel gram poate ucide bucuria cuiva.
    Tot din experienta va spun ca sunt oameni care atunci cand intra in criza invidiei, se transfigureaza, isi schimba infatisarea atat de mult de ai impresia ca ai in fata ta pe diavol.



    Citate:

    * Ce lucru hidos e sa-ti barfesti prietenii fata de alti prieteni sau fata de straini! - Lucia Demetrius.

    * Succesul inseamna sa mergi din esec in esec fara sa-ti pierzi din entuziasm. - Winston Churchill

    * "Experienta mi-a confirmat ca persoanele fara vicii au foarte putine virtuti." - Moliere

    * Caracterul este mai rar decat inteligenta. - Andre Ganet

    * "Invidiosii vor muri, dar invidia niciodata." - Moliere

    * Modestia este constiinta trupului. - Honore de Balzac

    * Niciodata femeile nu sunt mai puternice decat dupa ce au fost infrante. - Balzac

    * Bunatatea nu consta în faptul de a face daruri bogate, ci in blandete si in bunavointa! - Samuel Smiles

    * Ce usor e sa-i faci pe oameni sa creada o minciuna, si ce greu e sa le-o scoti din cap!" - Mark Twain

    * Acela care nu doreşte să înveţe din (erorile din) trecut, va fi pedepsit pentru (cele din) viitor.

    * Este nevoie doar de un decolteu pentru a-l impinge pe barbat sa caute profunzimea unei femei." - Zsa Zsa Gabor

    * Curajul înseamnă să ştii de ce anume să nu îţi fie frică. - Platon

    * Violenta este ultimul refugiu al incompetentei. - Isaac Asimov

    * Bunul renume al unei femei se datoreaza tacerii mai multor barbati. - Maurice Chevalier

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.