„Orgoliu = Parere foarte buna, adesea exagerata si nejustificata, despre sine insusi, despre valoarea si importanta sa sociala; ingamfare, vanitate, suficienta, trufie.”
O persoana orgolioasa este si o persoana foarte incapatanata care nu accepta alte pareri decat pe ale sale. Cel mai bine ar fi sa iti tii sub control acest orgoliu,ideal este sa fii temperat. De aici se ajunge la un conflict. Cel mai destept cedeaza.Orgoliul poate duce la autodistrugere, el mai poate fi arma impotriva fricii, el se afla prezent in noi fiind definit ca " forta raului". Baruch Spinoza defineşte orgoliul drept "plăcerea care se naşte din pricină că omul se apreciază pe sine însuşi mai mult decît trebuie", iar Voltaire ca "o lăcomie bolnăvicioasă de laudă"
Orgoliul, împreună cu formele sale particulare de manifestare, aroganţa şi mîndria, reprezintă unul din cele mai puternice defecte umane: "Mîndria atîrnă în balanţă tot atît cît toate mizeriile noastre luate la un loc." (Blaise Pascal) Cineva se poate manifesta în mod orgolios numai faţă de o altă persoană sau un grup de persoane. Poate fi mîndru că are mai mult ca altul, sau că ştie mai multe, sau că poate mai multe în comparaţie cu ceilalţi.Un alt aspect al orgoliului, legat tot de sfera relaţională, este faptul că are capacitatea de a "orbi" vremelnic luciditatea celui în cauză, provocînd reacţii de obicei violente la orice "afront". Orgoliul stă la baza multor conflicte stupide, tensiuni, lupte şi violenţe între fiinţele umane ignorante. Ne manifestăm mînaţi de perfidia sa în foarte multe împrejurări, fără să ne dăm seama. Chiar dacă mai tîrziu regretăm, tot el ne opreşte în a recunoaşte că am greşit, blocînd însăşi încercarea de a repara ce am distrus. Forma specifică de manifestare a orgoliului este prin comunicare verbală: Multe din învăţăturile biblice se referă la transmutarea acestor energii negative ale orgoliuli: "Cînd îţi este lovit un obraz, întoarce-l şi pe celălalt.". "Iar cine se va înălţa pe sine, se va smeri; şi cine se va smeri pe sine, se va înălţa" (Ev. Matei, XXIII.12). De altfel, Iisus, Marele Învăţător, a dăruit lumii un adevăr fundamental, şi anume că sîntem cu toţii fii ai Tatălui Ceresc, în faţa Căruia sîntem egali ca importanţă, şi că Tatăl Nostru ne dăruieşte tuturora în mod egal iubirea Sa fără de margini.
Cand ai in viata ta persoane foarte orgolioase, incearca in a renunta atunci cand iti explici un punct de vedere, deoarece persoana respectiva te va subestima si nu va putea judeca la rece anumite probleme, deoarece inaintea tuturor orgoliul personal primeaza.
Deplina luciditate în trăirea orgoliului ne poate face cu uşurinţă să înţelegem că valoarea şi importanţa nu sînt proprietatea nimănui deoarece fiecare are propria sa valoare (importanţă) egală în esenţă cu aceea a oricărei alte fiinţe. Persoanele orgolioase, pot aduce multe, chiar foarte multe nenorociri si necazuri in viata ta. Persoanele orgolioase se vad doar pe ele, doar ele conteaza si nimic altcineva sau altceva, o astfel de persoana nu va putea impartasii cu tine niciodata nimic, nu cere clementa sau intelegere deoarece te ranesti singur. De foarte multe ori in anumite situatii auzim acelasi cuvant " din orgoliu am facut-o". Exemplificam: DA! Din orgoliu intelegem,..... dar nu pana a ajunge in a distruge oameni din acel prostesc orgoliul, aici NU sunt de acord. Daca doi oameni ar ajunge sa-si puna inainte de toate orgolile in prim plan atunci se va ajunge cu siguranta la razbunare. Vom asista la "RAZBOIUL ORGOLILOR"
Ce poate fi mai urat si grotanesc decat jignirea, razbunarea si degradarea unei persoane pe care nultii o fac din banalul "orgoliu". Pey.....de ce nu folosim aceasta virtute in a ajuta o persoana sau in a intelege o persoana, schimbam polii. Decat orgoliu cu minus - punem orgoliul cu plus. Hai sa vedem, ce poate iesi? In toate situatiile orgoliul distruge tot in jurul sau, distruge oameni,distruge firescul simplu si personalitatea unui om, distruge vietii oamenesti, distruge tot ce inseamna viata. Orgoliul este boala oamenilor avizi, bolnavi de putere, oamenilor neumanizati, a celor care nu inteleg ca suntem egali in fata divinitatii. Sunt persoane care constientizeaza ca orgoliul lor poate duce la mari catastrofe, dar nu renunta deoarece isi activeaza si mandria facand o echipa cu orgoliul, si atunci......sa vezi rezultate.
Paranoia se defineste ca delir cronic, bine structurat si organizat, in care bolnavul manifesta un orgoliu excesiv determinat de hipervalorizare, de exces de autoapreciere. Cea mai periculoasa boala a omului, care se manifesta printr-un orgoliu distrugator.
Explicatia in dex a cunavtului "orgoliu".
RăspundețiȘtergere„Orgoliu = Parere foarte buna, adesea exagerata si nejustificata, despre sine insusi, despre valoarea si importanta sa sociala; ingamfare, vanitate, suficienta, trufie.”
O persoana orgolioasa este si o persoana foarte incapatanata care nu accepta alte pareri decat pe ale sale. Cel mai bine ar fi sa iti tii sub control acest orgoliu,ideal este sa fii temperat.
De aici se ajunge la un conflict. Cel mai destept cedeaza.Orgoliul poate duce la autodistrugere, el mai poate fi arma impotriva fricii, el se afla prezent in noi fiind definit ca " forta raului".
Baruch Spinoza defineşte orgoliul drept "plăcerea care se naşte din pricină că omul se apreciază pe sine însuşi mai mult decît trebuie", iar Voltaire ca "o lăcomie bolnăvicioasă de laudă"
Orgoliul, împreună cu formele sale particulare de manifestare, aroganţa şi mîndria, reprezintă unul din cele mai puternice defecte umane: "Mîndria atîrnă în balanţă tot atît cît toate mizeriile noastre luate la un loc." (Blaise Pascal)
Cineva se poate manifesta în mod orgolios numai faţă de o altă persoană sau un grup de persoane. Poate fi mîndru că are mai mult ca altul, sau că ştie mai multe, sau că poate mai multe în comparaţie cu ceilalţi.Un alt aspect al orgoliului, legat tot de sfera relaţională, este faptul că are capacitatea de a "orbi" vremelnic luciditatea celui în cauză, provocînd reacţii de obicei violente la orice "afront".
Orgoliul stă la baza multor conflicte stupide, tensiuni, lupte şi violenţe între fiinţele umane ignorante. Ne manifestăm mînaţi de perfidia sa în foarte multe împrejurări, fără să ne dăm seama.
Chiar dacă mai tîrziu regretăm, tot el ne opreşte în a recunoaşte că am greşit, blocînd însăşi încercarea de a repara ce am distrus. Forma specifică de manifestare a orgoliului este prin comunicare verbală:
Multe din învăţăturile biblice se referă la transmutarea acestor energii negative ale orgoliuli: "Cînd îţi este lovit un obraz, întoarce-l şi pe celălalt.". "Iar cine se va înălţa pe sine, se va smeri; şi cine se va smeri pe sine, se va înălţa" (Ev. Matei, XXIII.12). De altfel, Iisus, Marele Învăţător, a dăruit lumii un adevăr fundamental, şi anume că sîntem cu toţii fii ai Tatălui Ceresc, în faţa Căruia sîntem egali ca importanţă, şi că Tatăl Nostru ne dăruieşte tuturora în mod egal iubirea Sa fără de margini.
Cand ai in viata ta persoane foarte orgolioase, incearca in a renunta atunci cand iti explici un punct de vedere, deoarece persoana respectiva te va subestima si nu va putea judeca la rece anumite probleme, deoarece inaintea tuturor orgoliul personal primeaza.
RăspundețiȘtergereDeplina luciditate în trăirea orgoliului ne poate face cu uşurinţă să înţelegem că valoarea şi importanţa nu sînt proprietatea nimănui deoarece fiecare are propria sa valoare (importanţă) egală în esenţă cu aceea a oricărei alte fiinţe.
Persoanele orgolioase, pot aduce multe, chiar foarte multe nenorociri si necazuri in viata ta.
Persoanele orgolioase se vad doar pe ele, doar ele conteaza si nimic altcineva sau altceva, o astfel de persoana nu va putea impartasii cu tine niciodata nimic, nu cere clementa sau intelegere deoarece te ranesti singur.
De foarte multe ori in anumite situatii auzim acelasi cuvant " din orgoliu am facut-o". Exemplificam: DA! Din orgoliu intelegem,..... dar nu pana a ajunge in a distruge oameni din acel prostesc orgoliul, aici NU sunt de acord.
Daca doi oameni ar ajunge sa-si puna inainte de toate orgolile in prim plan atunci se va ajunge cu siguranta la razbunare. Vom asista la "RAZBOIUL ORGOLILOR"
Ce poate fi mai urat si grotanesc decat jignirea, razbunarea si degradarea unei persoane pe care nultii o fac din banalul "orgoliu". Pey.....de ce nu folosim aceasta virtute in a ajuta o persoana sau in a intelege o persoana, schimbam polii. Decat orgoliu cu minus - punem orgoliul cu plus. Hai sa vedem, ce poate iesi?
RăspundețiȘtergereIn toate situatiile orgoliul distruge tot in jurul sau, distruge oameni,distruge firescul simplu si personalitatea unui om, distruge vietii oamenesti, distruge tot ce inseamna viata.
Orgoliul este boala oamenilor avizi, bolnavi de putere, oamenilor neumanizati, a celor care nu inteleg ca suntem egali in fata divinitatii.
Sunt persoane care constientizeaza ca orgoliul lor poate duce la mari catastrofe, dar nu renunta deoarece isi activeaza si mandria facand o echipa cu orgoliul, si atunci......sa vezi rezultate.
Paranoia
RăspundețiȘtergereParanoia se defineste ca delir cronic, bine structurat si organizat, in care bolnavul manifesta un orgoliu excesiv determinat de hipervalorizare, de exces de autoapreciere.
Cea mai periculoasa boala a omului, care se manifesta printr-un orgoliu distrugator.
Citate celebre:
RăspundețiȘtergere* Orgoliul este cel mai mare, cel mai cumplit şi cel mai redutabil dintre duşmanii pe care cineva poate să-i aibă.
definiţie de Juliana Mallar
* Orgoliul nu e decât o varietate a egoismului.
definiţie de H. TaineTrimite
ORGOLIUL MAI POATE FI DENUMIT: TRUFIE!
Omului destept ii ajunge doar o vorba.
RăspundețiȘtergereUn om intelectual rezolva problema - un geniu o evita, asta spune Einstein.
A gandi si a nu studia, este periculos - Confucius.