Care sunt efectele faptului ca martorul ar putea fi implicat (amestecat) in vreun fel in fapta penala? Raspuns: A. martorul pastreaza tacerea B. martorul prezinta fals realitatea C. martorul indreapta banuielile spre persoane nevinovate
Identificarea cele patru tipuri temperamentale: - colericul - sanguinicul - flegmaticul - melancolicul
Trasaturile de personalitate determinate la criminalul in serie "atat calmul cat si sangele rece" cu care sunt comise actele violente sunt: indiferenta afectiva si egocentrismul.
"Intentie directa" - se numeste forma vinovatiei faptuitorului daca acesta "prevede rezultatul socialmente periculos si urmareste producerea acestuia prin utilizarea resurselor sale fizice si psihice.
"Culpa cu superficialitate" se numeste forma vinovatiei faptuitorului daca acesta "prevede rezultatul socialmente periculos, dar crede fara just temei ca acesta nu se va produce.
"MIMICA" - este componenta somato-morfo-expresiva "reprezinta ansamblul modificarilor expresive la care participa partile mobile ale fetei: ochii, sprancenele, fruntea, gura, maxilarele, obrajii.
"SITUATIILE DE INCERTITUDINE A MARTORULUI", conform "GRADULUI DE CREDIBILITATE SUBIECTIVA" sunt: 1. atunci cand este confruntat cu alternative dintre care nici una nu este dominanta si 2. atunci cand gradul de incertitudine se afla in raport atat cu numarul de solutii, cat si cu forta relativa a reactiilor fata de alternative.
Vinovatia din punct de vedere psihologic este rezultatul interactiunii:"constiintei cu vointa"
Trasatura de personalitate este caracterizata prin "stare emotionala resimtita in plan afectiv-cognitiv ca o stare dezorganizatoare de criza fata de o complexitate de privatiuni, obstacole este: frustarea.
Forma vinovatiei faptuitorului daca acesta "prevede rezultatul socialmente periculos si desi nu-l urmareste accepta posibilitatea producerii acestuia se numeste: "intentie indirecta".
Trasaturile caracteristice comportamentului expresiv al martorilor de rea-credinta (nesinceri): C. evitarea privirii - sudoratie - expunere riguroasa - disconfort psihic - spasm glotic - perioade de latenta in raspunsuri - modificari de paloare - gesturi parazitare - lividitati de paloare - cerinte reflexe.
Cand anchetatorul cand are indoieli asupra starii psihice - ordona o exprtiza medicala.
Conditiile de respectat in cazul recunoasterilor de persoane din grup (de catre martor) sunt urmatoarele: * persoanele din grup sa reprezinte semnalmente si vestimentatie asemanatoare si varste apropiate
* persoana de recunoscut sa isi aleaga singura locul in cadrul grupului * persoana care face recunoasterea, sa il identifice pe cel recunoscut prin punerea mainii pe acesta" * activitatile procedurale de recunoastere (respectiv procesul-verbal), sa fie semnat de martorii asistenti.
Se recomanda ca in cabinetul de interogare sa nu intre si alte persoane in afara de anchetator pentru ca invinuitul sa-si invinga teama si rusinea intr-o relatie interpersonala de incredere.
Competenta ca factor de eroare consta in: admiterea unor probe fara suficienta fundamentare stiintifica si ignorarea experientei si rezultatelor practicii in spete similare.
Atitudinea caracterizata prin "umeri cazuti, trunchiul inlcinat in fata, capul plecat, mainile intinse de-a lungul corpului" denota: * stare de oboseala * stare depresiva * atitudine defensiva.
Intrebari imprevizibile cu privire la imprejurari de detaliu se pun martorului de rea-credinta pentru a-i demonstra falsitatea relatarilor sale.
"Impulsivitatea" - este trasatura comportamentala se defineste prin "caracterul brusc al raspunsurilor si descarcarile sacadate ale reactiilor.
Interogarea unui participant despre activitatea celorlalti este strategia de interogare care se identifica mai intai- "veriga slaba".
Infractori primari sunt categorii de infractori care se recomanda a li se administra probele in mod gradual, ca strategie de interogare.
Principalele calitati cerute in profesia de avocat: - facultatea de a argumenta si construi - imaginatia creatoare - spirit de sinteza - spirit critic - adaptabilitate
Interogatoriul psihanalitic este caracteristica in strategia de interogare.
"Persuasiune" - este capacitatea de influentare, de a convinge pe cineva sa faca un lucru, sa adopte o anumita conduita folosind argumente logice si afective.
Identificarea efectelor sentimentului de simpatie (compasiune) resimtite de martori sunt: * estomparea imprejurarile acuzatoare si * evidentierea circumstantele atenuante.
Mecanismul psihologic in virtutea caruia autorul se face vinovat de fapta savarsita cu intentie directa este atunci cand: autorul prevede rezultatul faptei sale, urmarind producerea lui prin savarsirea acelei fapte.
Tendinta patologica de a denatura lucrurile este mitomania vis-á-vis de minciuna.
Interogatoriul incrucisat se numeste strategia de interogare in care procedeul este ofensiv si consta in ascultarea aceluiasi invinuit de catre doi sau mai multi anchetatori care s-au pregatit special pentru aceasta.
Temperamentul "flegmatic" - este caracterizat astfel: "linistit, calm, imperturbabil, lent in miscari, nu are reactii emotionale vii si rapide, deseori indiferent si greu impresionabil.
Utilizarea tactica "ascultarii repetate" a martorilor este pentru completarea si precizarea depozitiilor initiale si inlaturarea unor contradictii.
"Infractor primejdios" este un tip de infractor (detinut) ii corespunde urmatoarea descriere: Acesta are un comportament repetitiv obisnuit, care face sa apese o amenintare grava asupra securitatii semenilor sai prin agresivitate persistenta si indiferenta absoluta in privinta consecintelor"?
Factorii subiectivi care pot influenta negativ rezultatele la un test psihologic sunt: 1). emotivitatea 2). teama de esec 3). nivelul ridicat de anxietate
Timpul necesar pentru rezolvarea Matricelor Progresive Standard (Raven) se situeaza intre: * 30-45 minute.
Potrivit teoriei factorilor de mediu, aptitudinile se formeaza prin educatie, invatare si exercitiu sistematic.
Bateria de teste psihologice de aptitudini cognitive (BTPAC) evalueaza aptitudinea spatiala prin urmatoarele tipuri de teste: 1) testul de imagini mintale 2) testul de orientare spatiala 3) testul de generare de imagini
Scala de inteligenta Binet-Simon contine 30 de itemi si se administreaza copiilor si adolescentilor, cu varste cuprinse intre 3 si 15 ani.
Modelul psihometric al inteligentei este orientat in directia construirii de teste, vizand atat studiul proceselor intelectuale, cat si crearea unor instrumente eficiente de evaluare a capacitatilor cognitive.
Testul Denver II de evidentiere a achizitiilor in planul dezvoltarii permite culegerea informatiilor din urmatoarele zone ale dezvoltarii: 1) comportamentul social 2) comportamentul motric fin-adaptativ 3) comportamentul verbal 4) comportamentul motric -general
In functie de continutul masurat sau obiectivul testului, testele psihologice se impart in: - teste de aptitudini, teste de personalitate si teste de achizitie.
Talentul desemneaza ansamblul calitatilor psihice, aptitudinilor (sistemelor operationale) si trasaturilor de personalitate care permit obtinerea unor performante superioare si a unor realizari originale in diferite domenii de activitate.
Testul Rey Figura Complexa este un instrument de evaluare a memoriei vizuale.
Evaluarea rezultatelor la testele de aptitudini se face in termeni de capacitati sau performante: apt-inapt; performante slabe-medii-inalte.
Testele psihologice unidimensionale sunt probe unidirectionate, centrate pe investigarea unei singure dimensiuni sau a unui singur factor psihic (de exemplu, testele de memorie auditiva).
Emotivitatea subiectului poate influenta rezultatele la testul psihologic.
Potrivit teoriei genetice, aptitudinile sunt conditionate de zestrea ereditara, sunt transmise de la parinti la urmasi si se manifesta de la varste precoce.
Potrivit teoriei genetice, aptitudinile sunt conditionate de zestrea ereditara, sunt transmise de la parinti la urmasi si se manifesta de la varste precoce.
Inteligenta este definita si ca abilitate de a rezolva probleme (problem-solving).
Inteligenta este definita si ca o functie generala a sistemului cognitiv in baza careia individul se adapteaza eficient la solicitarile mediului extern.
Matricele Progresive Raven consta din desene abstracte din care lipseste o parte. Sarcina subiectilor este de a descoperi figura potrivita pentru completarea desenului, alegand una din variantele de raspuns prezentate sub fiecare imagine.
Functia decizionala a testarii psihologice vizeaza utilizarea rezulatelor evaluarii in: 1) consiliere scolara si orientare vocationala 2) selectie si orientare profesionala 3) demersul psihoterapeutic 4) eliberarea atestatelor de libera practica a unor profesii
Conduita inteligenta in demersul rezolutiv presupune capacitatea subiectului de a realiza conexiuni rapide intre informatii si de a descoperi solutii la situatiile problematice, chiar si in conditiile unui deficit informational.
Fidelitatea testului reprezinta proprietatea instrumentului de masura de a arata aceeasi valoare (sau rezultate relativ asemanatoare) la o noua administrare.
Adaptabilitatea este considerata o caracteristica definitorie a conduitei inteligente.
Ipoteza este un enunt cu privire la relatia dintre doua sau mai multe variabile.
Argumentele aduse in sprijinul teoriei factorilor de mediu asupra aptitudinilor se sprijina pe studiul gemenilor univitelini si bivitelini.
Notiunea de normalitate sociala variaza de la un mediu socio-cultural la altul: ceea ce este considerat normal intr-o societate, poate fi considerat anormal intr-o alta societate.
Dupa modul de aplicare, testele psihologice se impart in: teste individuale si teste colective.
Din perspectiva cognitiva, inteligenta este definita ca un sistem complex de operatii cognitive specializate in prelucrarea informatiilor.
E.L.Thorndike descrie trei forme ale inteligentei: inteligenta abstracta (conceptuala), inteligenta practica si inteligenta sociala.
Testul de gandire divergenta Guilford este un instrument utilizat pentru determinarea nivelului inteligentei generale.
Temperamentul NU reprezinta latura instrumental-operationala a personalitatii. Validitatea testului relativa la criteriu se refera la relatia dintre scorul obtinut la test si un criteriu extern sau o performanta la un alt test.
In activitatea stiintifica implicata de evaluarea personalitatii, pot aparea probleme etice legate de urmatoarele aspecte: a) formularea problemei sau a ipotezelor cercetarii b) organizarea cercetarii si tratamentul participantilor c) contextul institutional d) interpretarea si aplicarea rezultatelor cercetarii
Persoanele care pot fi caracterizate de firea distimica sunt afectate mai ales de evenimentele: * TRISTE
Grija hiperexactului pentru starea personala, evitarea exceselor si a potentialilor factori ce pot afecta sanatatea, sunt caracteristici ce pot evolua in " ipohondrie"
Metoda analizei factoriale ca strategie de construire a chestionarelor de personalitate este centrata pe:"criteriul intern"
Cattell a elaborat un chestionar pentru adolescenti, chestionar cunoscut ca:HSPQ
Chestionarele care sunt saturate in situatii, provocand conturarea unor pozitii fata de situatiile prezentate sunt cele de:atitudini.
Firea ciclotima sau labila este caracterizata de trecerea cu usurinta, uneori fara motiv, de la stari hipertimice la cele distimice.
Modalitatile de reactie ale firilor nestapanite sunt caracterizate de:"impulsivitate" Chestionarul temperamental publicat in 1949 care suprinde 300 itemi, pentru fiecare din cele 10 scale fiind alocati 30 itemi este chestionarul:
- "Guilford-Zimmerman"
Pentru firea hiperperseverenta nota dominanta este:" perseverenta exagerata, anormala a afectului"
In a doua etapa a procesului de constructie a unei probe psihologice, cea de aplicare experimentala, principalele obiective care sunt urmarite sunt urmatoarele: eliminarea itemilor care nu sunt adecvati pentru scopul propus in test si stabilirea ordinii itemilor in functie de gradul de dificultate si de tipul raspunsurilor.
Care sunt strategiile prin care pot fi corectate sursele de eroare care pot afecta fidelitatea testului, strategii care pot fi puse in practica in etapa de aplicare experimentala a itemilor construiti pentru o proba: - elaborarea unor exemple introductive prin care ne asiguram ca au fost intelese solicitarile testului - standardizarea corecta a instructajului si a conditiilor de raspuns - elaborarea unor scale de validare a testului.
Care sunt efectele faptului ca martorul ar putea fi implicat (amestecat) in vreun fel in fapta penala?
RăspundețiȘtergereRaspuns:
A. martorul pastreaza tacerea
B. martorul prezinta fals realitatea
C. martorul indreapta banuielile spre persoane nevinovate
Identificarea cele patru tipuri temperamentale:
- colericul
- sanguinicul
- flegmaticul
- melancolicul
Trasaturile de personalitate determinate la criminalul in serie "atat calmul cat si sangele rece" cu care sunt comise actele violente sunt: indiferenta afectiva si egocentrismul.
"Intentie directa" - se numeste forma vinovatiei faptuitorului daca acesta "prevede rezultatul socialmente periculos si urmareste producerea acestuia prin utilizarea resurselor sale fizice si psihice.
"Culpa cu superficialitate" se numeste forma vinovatiei faptuitorului daca acesta "prevede rezultatul socialmente periculos, dar crede fara just temei ca acesta nu se va produce.
"MIMICA" - este componenta somato-morfo-expresiva "reprezinta ansamblul modificarilor expresive la care participa partile mobile ale fetei: ochii, sprancenele, fruntea, gura, maxilarele, obrajii.
"SITUATIILE DE INCERTITUDINE A MARTORULUI", conform "GRADULUI DE CREDIBILITATE SUBIECTIVA" sunt: 1. atunci cand este confruntat cu alternative dintre care nici una nu este dominanta si
2. atunci cand gradul de incertitudine se afla in raport atat cu numarul de solutii, cat si cu forta relativa a reactiilor fata de alternative.
Vinovatia din punct de vedere psihologic este rezultatul interactiunii:"constiintei cu vointa"
Trasatura de personalitate este caracterizata prin "stare emotionala resimtita in plan afectiv-cognitiv ca o stare dezorganizatoare de criza fata de o complexitate de privatiuni, obstacole este: frustarea.
Forma vinovatiei faptuitorului daca acesta "prevede rezultatul socialmente periculos si desi nu-l urmareste accepta posibilitatea producerii acestuia se numeste: "intentie indirecta".
Trasaturile caracteristice comportamentului expresiv al martorilor de rea-credinta (nesinceri):
C. evitarea privirii
- sudoratie
- expunere riguroasa
- disconfort psihic
- spasm glotic
- perioade de latenta in raspunsuri
- modificari de paloare
- gesturi parazitare
- lividitati de paloare
- cerinte reflexe.
Cand anchetatorul cand are indoieli asupra starii psihice - ordona o exprtiza medicala.
RăspundețiȘtergereConditiile de respectat in cazul recunoasterilor de persoane din grup (de catre martor) sunt urmatoarele:
* persoanele din grup sa reprezinte semnalmente si vestimentatie asemanatoare si varste apropiate
* persoana de recunoscut sa isi aleaga singura locul in cadrul grupului
* persoana care face recunoasterea, sa il identifice pe cel recunoscut prin punerea mainii pe acesta"
* activitatile procedurale de recunoastere (respectiv procesul-verbal), sa fie semnat de martorii asistenti.
Se recomanda ca in cabinetul de interogare sa nu intre si alte persoane in afara de anchetator pentru ca invinuitul sa-si invinga teama si rusinea intr-o relatie interpersonala de incredere.
Competenta ca factor de eroare consta in: admiterea unor probe fara suficienta fundamentare stiintifica si ignorarea experientei si rezultatelor practicii in spete similare.
Atitudinea caracterizata prin "umeri cazuti, trunchiul inlcinat in fata, capul plecat, mainile intinse de-a lungul corpului" denota:
* stare de oboseala
* stare depresiva
* atitudine defensiva.
Intrebari imprevizibile cu privire la imprejurari de detaliu se pun martorului de rea-credinta pentru a-i demonstra falsitatea relatarilor sale.
"Impulsivitatea" - este trasatura comportamentala se defineste prin "caracterul brusc al raspunsurilor si descarcarile sacadate ale reactiilor.
Interogarea unui participant despre activitatea celorlalti este strategia de interogare care se identifica mai intai- "veriga slaba".
RăspundețiȘtergereInfractori primari sunt categorii de infractori care se recomanda a li se administra probele in mod gradual, ca strategie de interogare.
Principalele calitati cerute in profesia de avocat:
- facultatea de a argumenta si construi
- imaginatia creatoare
- spirit de sinteza
- spirit critic
- adaptabilitate
Interogatoriul psihanalitic este caracteristica in strategia de interogare.
"Persuasiune" - este capacitatea de influentare, de a convinge pe cineva sa faca un lucru, sa adopte o anumita conduita folosind argumente logice si afective.
Identificarea efectelor sentimentului de simpatie (compasiune) resimtite de martori sunt:
* estomparea imprejurarile acuzatoare si
* evidentierea circumstantele atenuante.
Mecanismul psihologic in virtutea caruia autorul se face vinovat de fapta savarsita cu intentie directa este atunci cand: autorul prevede rezultatul faptei sale, urmarind producerea lui prin savarsirea acelei fapte.
Tendinta patologica de a denatura lucrurile este mitomania vis-á-vis de minciuna.
Interogatoriul incrucisat se numeste strategia de interogare in care procedeul este ofensiv si consta in ascultarea aceluiasi invinuit de catre doi sau mai multi anchetatori care s-au pregatit special pentru aceasta.
Temperamentul "flegmatic" - este caracterizat astfel: "linistit, calm, imperturbabil, lent in miscari, nu are reactii emotionale vii si rapide, deseori indiferent si greu impresionabil.
Utilizarea tactica "ascultarii repetate" a martorilor este pentru completarea si precizarea depozitiilor initiale si inlaturarea unor contradictii.
"Infractor primejdios" este un tip de infractor (detinut) ii corespunde urmatoarea descriere: Acesta are un comportament repetitiv obisnuit, care face sa apese o amenintare grava asupra securitatii semenilor sai prin agresivitate persistenta si indiferenta absoluta in privinta consecintelor"?
Factorii subiectivi care pot influenta negativ rezultatele la un test psihologic sunt:
RăspundețiȘtergere1). emotivitatea
2). teama de esec
3). nivelul ridicat de anxietate
Timpul necesar pentru rezolvarea Matricelor Progresive Standard (Raven) se situeaza intre:
* 30-45 minute.
Potrivit teoriei factorilor de mediu, aptitudinile se formeaza prin educatie, invatare si exercitiu sistematic.
Bateria de teste psihologice de aptitudini cognitive (BTPAC) evalueaza aptitudinea spatiala prin urmatoarele tipuri de teste:
1) testul de imagini mintale
2) testul de orientare spatiala
3) testul de generare de imagini
Scala de inteligenta Binet-Simon contine 30 de itemi si se administreaza copiilor si adolescentilor, cu varste cuprinse intre 3 si 15 ani.
Modelul psihometric al inteligentei este orientat in directia construirii de teste, vizand atat studiul proceselor intelectuale, cat si crearea unor instrumente eficiente de evaluare a capacitatilor cognitive.
Testul Denver II de evidentiere a achizitiilor in planul dezvoltarii permite culegerea informatiilor din urmatoarele zone ale dezvoltarii:
1) comportamentul social
2) comportamentul motric fin-adaptativ
3) comportamentul verbal
4) comportamentul motric -general
In functie de continutul masurat sau obiectivul testului, testele psihologice se impart in:
- teste de aptitudini, teste de personalitate si teste de achizitie.
Talentul desemneaza ansamblul calitatilor psihice, aptitudinilor (sistemelor operationale) si trasaturilor de personalitate care permit obtinerea unor performante superioare si a unor realizari originale in diferite domenii de activitate.
Testul Rey Figura Complexa este un instrument de evaluare a memoriei vizuale.
Evaluarea rezultatelor la testele de aptitudini se face in termeni de capacitati sau performante: apt-inapt; performante slabe-medii-inalte.
RăspundețiȘtergereTestele psihologice unidimensionale sunt probe unidirectionate, centrate pe investigarea unei singure dimensiuni sau a unui singur factor psihic (de exemplu, testele de memorie auditiva).
Emotivitatea subiectului poate influenta rezultatele la testul psihologic.
Potrivit teoriei genetice, aptitudinile sunt conditionate de zestrea ereditara, sunt transmise de la parinti la urmasi si se manifesta de la varste precoce.
Potrivit teoriei genetice, aptitudinile sunt conditionate de zestrea ereditara, sunt transmise de la parinti la urmasi si se manifesta de la varste precoce.
Inteligenta este definita si ca abilitate de a rezolva probleme (problem-solving).
Inteligenta este definita si ca o functie generala a sistemului cognitiv in baza careia individul se adapteaza eficient la solicitarile mediului extern.
Matricele Progresive Raven consta din desene abstracte din care lipseste o parte. Sarcina subiectilor este de a descoperi figura potrivita pentru completarea desenului, alegand una din variantele de raspuns prezentate sub fiecare imagine.
Functia decizionala a testarii psihologice vizeaza utilizarea rezulatelor evaluarii in:
1) consiliere scolara si orientare vocationala
2) selectie si orientare profesionala
3) demersul psihoterapeutic
4) eliberarea atestatelor de libera practica a unor profesii
Conduita inteligenta in demersul rezolutiv presupune capacitatea subiectului de a realiza conexiuni rapide intre informatii si de a descoperi solutii la situatiile problematice, chiar si in conditiile unui deficit informational.
Fidelitatea testului reprezinta proprietatea instrumentului de masura de a arata aceeasi valoare (sau rezultate relativ asemanatoare) la o noua administrare.
Adaptabilitatea este considerata o caracteristica definitorie a conduitei inteligente.
Ipoteza este un enunt cu privire la relatia dintre doua sau mai multe variabile.
Argumentele aduse in sprijinul teoriei factorilor de mediu asupra aptitudinilor se sprijina pe studiul gemenilor univitelini si bivitelini.
Notiunea de normalitate sociala variaza de la un mediu socio-cultural la altul: ceea ce este considerat normal intr-o societate, poate fi considerat anormal intr-o alta societate.
Dupa modul de aplicare, testele psihologice se impart in: teste individuale si teste colective.
Din perspectiva cognitiva, inteligenta este definita ca un sistem complex de operatii cognitive specializate in prelucrarea informatiilor.
E.L.Thorndike descrie trei forme ale inteligentei: inteligenta abstracta (conceptuala), inteligenta practica si inteligenta sociala.
Testul de gandire divergenta Guilford este un instrument utilizat pentru determinarea nivelului inteligentei generale.
Temperamentul NU reprezinta latura instrumental-operationala a personalitatii.
Validitatea testului relativa la criteriu se refera la relatia dintre scorul obtinut la test si un criteriu extern sau o performanta la un alt test.
In activitatea stiintifica implicata de evaluarea personalitatii, pot aparea probleme etice legate de urmatoarele aspecte:
RăspundețiȘtergerea) formularea problemei sau a ipotezelor cercetarii
b) organizarea cercetarii si tratamentul participantilor
c) contextul institutional
d) interpretarea si aplicarea rezultatelor cercetarii
Persoanele care pot fi caracterizate de firea distimica sunt afectate mai ales de evenimentele:
* TRISTE
Grija hiperexactului pentru starea personala, evitarea exceselor si a potentialilor factori ce pot afecta sanatatea, sunt caracteristici ce pot evolua in " ipohondrie"
Metoda analizei factoriale ca strategie de construire a chestionarelor de personalitate este centrata pe:"criteriul intern"
Cattell a elaborat un chestionar pentru adolescenti, chestionar cunoscut ca:HSPQ
Chestionarele care sunt saturate in situatii, provocand conturarea unor pozitii fata de situatiile prezentate sunt cele de:atitudini.
Firea ciclotima sau labila este caracterizata de trecerea cu usurinta, uneori fara motiv, de la stari hipertimice la cele distimice.
Exacerbarea trasaturii hiperexacte corespunde tulburarii:"obsesional-compulsive"
Modalitatile de reactie ale firilor nestapanite sunt caracterizate de:"impulsivitate"
Chestionarul temperamental publicat in 1949 care suprinde 300 itemi, pentru fiecare din cele 10 scale fiind alocati 30 itemi este chestionarul:
- "Guilford-Zimmerman"
Pentru firea hiperperseverenta nota dominanta este:" perseverenta exagerata, anormala a afectului"
In a doua etapa a procesului de constructie a unei probe psihologice, cea de aplicare experimentala, principalele obiective care sunt urmarite sunt urmatoarele:
eliminarea itemilor care nu sunt adecvati pentru scopul propus in test
si stabilirea ordinii itemilor in functie de gradul de dificultate si de tipul raspunsurilor.
Care sunt strategiile prin care pot fi corectate sursele de eroare care pot afecta fidelitatea testului, strategii care pot fi puse in practica in etapa de aplicare experimentala a itemilor construiti pentru o proba:
- elaborarea unor exemple introductive prin care ne asiguram ca au fost intelese solicitarile testului
- standardizarea corecta a instructajului si a conditiilor de raspuns
- elaborarea unor scale de validare a testului.