Noi traim intr-o lume plina de stres si de incordare si de felul cum raspundem la aceste abuzuri zilnice este important pentru sanatatea noastra. Stresul poate produce hipertensiune arteriala, gusa toxica, migrene, artrite, apoplexii, tulburari cardiace, ulcere gastro-doudenale si alte boli serioase, prea numeroase pentru a fi mentionate. Dupa ce cunoastem ca suntem stresati? Dar mai intai voi incerca sa definesc ce este stresul. Potrivit dictionarului explicativ al limbii romane, stresul este un nume dat oricarui factor sau ansamblu de factori care provoaca organismului uman o reactie anormala; este un efect nefavorabil produs asupra organismului uman de un factor de mediu. De origine englezã, termenul „stress“ circumscrie o serie de substantive înrudite ca înteles, dar cu nuante usor diferite: presiune, apãsare, efort, solicitare, tensiune, constrângere, încordare nervoasã etc.
Stresul defineste starea biologicã de alertã care mobilizeazã corpul pentru a rãspunde sau a riposta la solicitãri sau amenintãri. Stresul apare în orice situatie în care starea de echilibru sau integritatea fizicã si/sau psihicã a organismului este amenintatã de factori interni si externi si fatã de care, individul nu dispune de solutii tip pentru a reduce sau a elimina amenintarea. Cauzele stresului La baza aparitiei stresului organizational se aflã doi agenti stresori de naturã psihologicã: – conflictul de rol - stresor ce desemneazã situatiile în care o persoanã ce ocupã un anumit post este supusã, în cadrul organizatiei militare, unor imperative, solicitãri, presiuni cu caracter contradictoriu sau chiar inacceptabile. În majoritatea cazurilor individul confruntat cu conflictul de rol se aflã la mijloc – între superiori si subordonati – situatiile conflictuale cãpãtând diverse forme; – ambiguitatea rolului se refera la lipsa ori insuficienta informatiilor clare si oportune solicitate de rezolvarea corectã a sarcinilor. Individul confruntat cu ambiguitatea rolului nu cunoaste exact obiectivele si sarcinile ce-i revin, performantele asteptate de organizatie, criteriile de control, evaluare si motivare. Ambiguitatea trãitã de indivizi este diferitã si marcatã de trãsãturile de personalitate. Intensitatea diferitã si marcatã de trãsãturile de personalitate. Intensitatea stresului generat de ambiguitatea rolului este în strânsã relatie cu capacitatea de a tolera, în general, ambiguitatea, diferitã de la un individ la altul. Ne putem aştepta, deci, ca persoana care încearcă o echilibrare a cerinţelor familiei şi muncii plătite să fie în stare să învingă stresul schimbărilor, să fie atentă la aspectele bune, pozitive a1e vieţii, să evite depresia şi să rămînă sănătoasă dacă realizează controlul asupra modului său de viaţă.
Stare de tensiune, stimul provocator. In "Dictionarul de psihologie sociala", aparut in 1981, Mihai Golu defineste stresul astfel: "o stare de tensiune, incordare si disconfort, determinata de agenti afectogeni cu semnificatie negativa, de frustrarea sau reprimarea unor stari de motivatie (trebuinte, dorinte, aspiratii), de dificultatea sau imposibilitatea rezolvarii unor probleme." Prin termenul de "stres" sunt definite atat situatia, stimulul provocator, cat si starea de tensiune in care ajunge organismul si pentru depasirea careia acesta trebuie sa isi mobilizeze toate resursele. Se poate vorbi despre stres fizic si despre stres psihologic, despre stres de suprasolicitare si stres de subsolicitare, iar atunci cand capacitatea de adaptare a organismului este depasita, apar problemele de sanatate.O alta consecinta a stresului este scaderea imunitatii. Daca in cazul unei persoane "nestresate", o simpla raceala trece in cateva zile, in cazul uneia care se confunta cu asa-numitul "stres cronic", simptomele sunt agravate. Obezitatea, diabetul, disfunctiile sexuale etc. sunt alte consecinte ale stresului. Afectiunile cutanate (acnee, psoriazis, eczeme etc) si caderea parului pot fi cauzate, la randul lor, de stres. Si abuzul de medicamente, de tutun, de alcool, droguri etc. poate avea aceeasi cauza. Dar cum puteti "scapa" de efectele stresului? Cu rabdare si autodisciplina.
Stresul profesional se afla pe locul doi in ierarhia problemelor de sanatate profesionala in U.E. Studiile arata ca stresul profesional afecteaza peste 40 de milioane de salariati din tarile U.E.
Societatea moderna ne ofera foarte multe avantaje, lucruri de care nu ne putem lipsi, insa tot ea ne ofera foarte multe surse de stres, care mai devreme sau mai tarziu isi vor arata efectele negative, transformandu-ne in "persoane stresate".
Una din cele mai frecvente cauze este lipsa de control asupra muncii. 35% din angajati afirma ca nu au nici un cuvant de spus in privinta sarcinilor lor si 55 % se plang ca nu au nici o influenta asupra duratei muncii. Monotonia muncii, termenele limita foarte stranse (29% din personal afirma ca lucreaza in aceste conditii), tratamentul necorespunzator la locul de munca sunt alti factori care cauzeaza stresul profesional. Stresul reprezinta un complex de reactii emotionale, cognitive, comportamentale si psihologice la aspectele nocive si adverse ale continutului, organizarii muncii si mediului de munca.
Telina - un vechi remediu popular pentru scaderea tensiunii arteriale. Compusii care intra in compozitia telinei scad concentratia de hormoni ai stresului, care provoaca vasoconstrictie. O tulpina de telina consumata inainte de culcare va poate da un somn linistit;
Varza este o buna sursa de vitamine antioxidante A, C si E (care alunga stresul), beta-caroten si seleniu mineral;
Algele contin aproximativ 60% proteine si sunt derivate ale celor opt aminoacizi esentiali. Au un efect energizant asupra ficatului si faciliteaza eliminarea toxinelor, scazand astfel nivelul de stres din organism;
Migdalele sunt foarte bogate in magneziu, un element bun pentru functia suprarenala, precum si pentru metabolizarea acizilor grasi esentiali;
Fructele de padure sub forma de boabe (murele), dar si capsunele si zmeura au un continut ridicat de magneziu si vitamina C;
Semintele de susan ofera necesarul de zinc din perioadele de stres; "
Usturoiul contine o substanta detoxifianta, numita alicina, care ii da usturoiului gustul si mirosul specific. Un puternic antibiotic, alicina are proprietati antivirale si antifungice, precum si de scadere a colesterolului, tensiunii si cresterea bunei dispozitii; Avocado are rol in reglarea functiilor organismului si stimularea cresterii. Merita remarcata concentratia sa mare de fier si cupru, elemente utile pentru regenerarea globulelor rosii si prevenirea anemiei - una dintre cele mai des intalnite cauze ale starii de oboseala si ale incapacitatii de a face fata eficient stresului.
1.Distreaza-te si traieste viata cu intensitate ! 2.Iubeste oamenii, fii tolerant dar nu accepta sa fii umilit si pasteaza-ti demnitatea ! 3.Fa numai ce iti place ! Daca nu esti compatibil cu profesia sau locul de munca incearca altceva ! 4.Nu te complace in mediocritate ! Descopera ce talente ai si pune-te in valoare ! 5.Maninca sanatos, natural si gustos ! Invata sa devii proriul tau dietetician ! Tu te cunosti cel mai bine si poti sa decizi ce este benefic pentru tine ! 6.Nu renunta sa faci miscare indiferent ce virsta ai ! 7.Nu uita ca niciodata nu este prea tirziu pentru a face schimbari in viata ta !
Noi traim intr-o lume plina de stres si de incordare si de felul cum raspundem la aceste abuzuri zilnice este important pentru sanatatea
RăspundețiȘtergerenoastra. Stresul poate produce hipertensiune arteriala, gusa toxica, migrene, artrite, apoplexii, tulburari cardiace, ulcere gastro-doudenale si alte boli serioase, prea numeroase pentru a fi mentionate.
Dupa ce cunoastem ca suntem stresati? Dar mai intai voi incerca sa definesc ce este stresul.
Potrivit dictionarului explicativ al limbii romane, stresul este un nume dat oricarui factor sau ansamblu de factori care provoaca organismului uman o reactie anormala; este un efect nefavorabil produs asupra organismului uman de un factor de mediu.
De origine englezã, termenul „stress“ circumscrie o serie de substantive înrudite ca înteles, dar cu nuante usor diferite: presiune, apãsare, efort, solicitare, tensiune, constrângere, încordare nervoasã etc.
Stresul defineste starea biologicã de alertã care mobilizeazã corpul pentru a rãspunde sau a riposta la solicitãri sau amenintãri.
Stresul apare în orice situatie în care starea de echilibru sau integritatea fizicã si/sau psihicã a organismului este amenintatã de factori interni si externi si fatã de care, individul nu dispune de solutii tip pentru a reduce sau a elimina amenintarea.
Cauzele stresului
La baza aparitiei stresului organizational se aflã doi agenti stresori de naturã psihologicã:
– conflictul de rol - stresor ce desemneazã situatiile în care o persoanã ce ocupã un anumit post este supusã, în cadrul organizatiei militare, unor imperative, solicitãri, presiuni cu caracter contradictoriu sau chiar inacceptabile. În majoritatea cazurilor individul confruntat cu conflictul de rol se aflã la mijloc – între superiori si subordonati – situatiile conflictuale cãpãtând diverse forme;
– ambiguitatea rolului se refera la lipsa ori insuficienta informatiilor clare si oportune solicitate de rezolvarea corectã a sarcinilor. Individul confruntat cu ambiguitatea rolului nu cunoaste exact obiectivele si sarcinile ce-i revin, performantele asteptate de organizatie, criteriile de control, evaluare si motivare. Ambiguitatea trãitã de indivizi este diferitã si marcatã de trãsãturile de personalitate. Intensitatea diferitã si marcatã de trãsãturile de personalitate. Intensitatea stresului generat de ambiguitatea rolului este în strânsã relatie cu capacitatea
de a tolera, în general, ambiguitatea, diferitã de la un individ la altul.
Ne putem aştepta, deci, ca persoana care încearcă o echilibrare a cerinţelor familiei şi muncii plătite să fie în stare să învingă stresul schimbărilor, să fie atentă la aspectele bune, pozitive a1e vieţii, să evite depresia şi să rămînă sănătoasă dacă realizează controlul asupra modului său de viaţă.
Stare de tensiune, stimul provocator.
RăspundețiȘtergereIn "Dictionarul de psihologie sociala", aparut in 1981, Mihai Golu defineste stresul astfel: "o stare de tensiune, incordare si disconfort, determinata de agenti afectogeni cu semnificatie negativa, de frustrarea sau reprimarea unor stari de motivatie (trebuinte, dorinte, aspiratii), de dificultatea sau imposibilitatea rezolvarii unor probleme." Prin termenul de "stres" sunt definite atat situatia, stimulul provocator, cat si starea de tensiune in care ajunge organismul si pentru depasirea careia acesta trebuie sa isi mobilizeze toate resursele. Se poate vorbi despre stres fizic si despre stres psihologic, despre stres de suprasolicitare si stres de subsolicitare, iar atunci cand capacitatea de adaptare a organismului este depasita, apar problemele de sanatate.O alta consecinta a stresului este scaderea imunitatii. Daca in cazul unei persoane "nestresate", o simpla raceala trece in cateva zile, in cazul uneia care se confunta cu asa-numitul "stres cronic", simptomele sunt agravate. Obezitatea, diabetul, disfunctiile sexuale etc. sunt alte consecinte ale stresului.
Afectiunile cutanate (acnee, psoriazis, eczeme etc) si caderea parului pot fi cauzate, la randul lor, de stres. Si abuzul de medicamente, de tutun, de alcool, droguri etc. poate avea aceeasi cauza. Dar cum puteti "scapa" de efectele stresului? Cu rabdare si autodisciplina.
Stresul profesional se afla pe locul doi in ierarhia problemelor de sanatate profesionala in U.E. Studiile arata ca stresul profesional afecteaza peste 40 de milioane de salariati din tarile U.E.
RăspundețiȘtergereSocietatea moderna ne ofera foarte multe avantaje, lucruri de care nu ne putem lipsi, insa tot ea ne ofera foarte multe surse de stres, care mai devreme sau mai tarziu isi vor arata efectele negative, transformandu-ne in "persoane stresate".
Una din cele mai frecvente cauze este lipsa de control asupra muncii. 35% din angajati afirma ca nu au nici un cuvant de spus in privinta sarcinilor lor si 55 % se plang ca nu au nici o influenta asupra duratei muncii. Monotonia muncii, termenele limita foarte stranse (29% din personal afirma ca lucreaza in aceste conditii), tratamentul necorespunzator la locul de munca sunt alti factori care cauzeaza stresul profesional. Stresul reprezinta un complex de reactii emotionale, cognitive, comportamentale si psihologice la aspectele nocive si adverse ale continutului, organizarii muncii si mediului de munca.
Alimente care reduc stresul:
RăspundețiȘtergereTelina - un vechi remediu popular pentru scaderea tensiunii arteriale. Compusii care intra in compozitia telinei scad concentratia de hormoni ai stresului, care provoaca vasoconstrictie. O tulpina de telina consumata inainte de culcare va poate da un somn linistit;
Varza este o buna sursa de vitamine antioxidante A, C si E (care alunga stresul), beta-caroten si seleniu mineral;
Algele contin aproximativ 60% proteine si sunt derivate ale celor opt aminoacizi esentiali. Au un efect energizant asupra ficatului si faciliteaza eliminarea toxinelor, scazand astfel nivelul de stres din organism;
Migdalele sunt foarte bogate in magneziu, un element bun pentru functia suprarenala, precum si pentru metabolizarea acizilor grasi esentiali;
Fructele de padure sub forma de boabe (murele), dar si capsunele si zmeura au un continut ridicat de magneziu si vitamina C;
Semintele de susan ofera necesarul de zinc din perioadele de stres; "
Usturoiul contine o substanta detoxifianta, numita alicina, care ii da usturoiului gustul si mirosul specific. Un puternic antibiotic, alicina are proprietati antivirale si antifungice, precum si de scadere a colesterolului, tensiunii si cresterea bunei dispozitii;
Avocado are rol in reglarea functiilor organismului si stimularea cresterii. Merita remarcata concentratia sa mare de fier si cupru, elemente utile pentru regenerarea globulelor rosii si prevenirea anemiei - una dintre cele mai des intalnite cauze ale starii de oboseala si ale incapacitatii de a face fata eficient stresului.
7 REGULI PENTRU A SCAPA DE STRES
RăspundețiȘtergere1.Distreaza-te si traieste viata cu intensitate !
2.Iubeste oamenii, fii tolerant dar nu accepta sa fii umilit si pasteaza-ti demnitatea !
3.Fa numai ce iti place ! Daca nu esti compatibil cu profesia sau locul de munca incearca altceva !
4.Nu te complace in mediocritate ! Descopera ce talente ai si pune-te in valoare !
5.Maninca sanatos, natural si gustos ! Invata sa devii proriul tau dietetician ! Tu te cunosti cel mai bine si poti sa decizi ce este benefic pentru tine !
6.Nu renunta sa faci miscare indiferent ce virsta ai !
7.Nu uita ca niciodata nu este prea tirziu pentru a face schimbari in viata ta !