27 ianuarie 2010

Agresivitatea la copii.

Agresivitatea la copii.

4 comentarii:

  1. In general, copii agresivi traiesc intr-un mediu social caracterizat prin conflicte, neglijare si abuz, dar de multe ori agresivitatea copiilor este cauza conflictelor in familie.
    Copiii fac fata unor situatii familiale si scolare tensionate prin comportamente agresive.
    Comportamentul agresiv al copilului poate avea ca scop obtinerea unui beneficiu.
    Agresivitatea lor poate fi o modalitate de a atrage atentia sau poate fi o simpla provocare.
    Metodele educative nepotrivite utilizate de parinti , caracterizate prin amenintari vagi si inconsecventa intaresc agresivitatea copilului.
    Conflictele conjugale pot determina o crestere a stresului familial si duc la respingerea copilului de catre parinti.
    Cand copilului nu ii este acordata atentia necesara la primele semne ale agresivitatii ,el poate fi respins de cei de aceeasi varsta cu el si se poate simti izolat social, avand in acelasi timp si esecuri scolare. Astfel, el isi cauta sustinerea printre copiii care prezinta aceleasi manifestari problematice ca si el, il accepta si- i intaresc si mai mult agresivitatea , intrand intr-un cerc vicios din care cu greu mai poate iesi.
    Articol publicat de : Rizeanu Steliana - psiholog Clinica Aquamarine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un nou studiu arata ca toti copiii se nasc cu tendinte violente pe care majoritatea invata sa le controleze sau sunt educati de parinti sa nu isi manifeste agresivitatea si furia asupra altor copii cu care interactioneaza.
    Comportamentul agresiv face parte din viaţa noastră, dar se manifestă diferit la fiecare dintre noi.
    La copii, el poate fi privit din două perspective. Poate fi considerat un ansamblu de reacţii la situaţiile pe care copilul le percepe ca stresante sau frustrante.
    În primul rând, trebuie încurajată comunicarea, explicându-i-se micuţului, efectele negative ale acţiunilor sale agresive. Acest lucru trebuie să se întâmple de fiecare dată când vă surprindeţi copilul lovind alţi copii si sa luati atitudine imediata impotriva actelor sale de violenta - chiar daca intr-un fericit caz sunt doar verbale.
    Dacă micuţul are un comportament agresiv în orice situaţie, atunci, această conduită poate avea altă semnificaţie: atragerea atenţiei părinţilor ocupaţi, dorinţa de a depăşi o stimă de sine scăzută, tensiunea sau chiar violenţa familială pe care o percepe şi pe care o exprimă prin furie procedand astfel cu toti copii din jurul lui.
    Numai o constrangere amicala si o atitudine intelegatoare, dar de mare fermitate, vor putea ameliora situatia.
    Actioneaza prompt. De indata ce ai vazut (sau ai simtit) comportamentul copilului tau spune-i “Nu face acest lucru pentru ca ranesti” Nu va loviti copilul inapoi, nu faceti decat sa-i cresteti agresivitatea iar mai tarziu va raspunde cu aceeasi moneda.
    Invata-l sa-si ceara scuze persoanei pe care a ranit-o. la inceput doar va mormai cuvintele, dar pe parcurs, cu cat isi va cere de fiecare data scuze, va intelege ce inseamna sa-ti para rau si care este rostul scuzelor.Ajuta-l sa inteleaga ceea ce simte, atunci cand isi cere scuze si modul cum percepe comportamentul celuilalt copil.
    Singuratatea reprezinta o problema importanta care poate avea consecinte negative la copiii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Singuratatea copilului si excluderea sa din cercul de prieteni poate avea consecinta grava, asupra copilului, fiind mai tarziu respins de societate.
    Cu cat ne incurajam copilul la acte de violenta insuflandu-i o anumita autoritate in fata altor copii, cu cat ii incurajam sa raspunda imediat dar mult mai agresiv asupra altei persoane (copil), cu cat ii aprobam faptele si gesturile violente cu atat violenta manifetata va fi perceputa ca un lucru bun si va fi facuta fara remuscari. Consecintele grave probabil ca nu vor fi imediate, dar riscam ca in decursul anilor care vor trece, sa fim supusi la acte de violenta chiar de catre copii nostrii. ATENTIE!!!
    Cu timpul copilul fiind respins de societate va fi supus singuratatii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Un copil crescut intr-un climat cald, suportiv, care primeste iubire si incurajare din partea parintilor, va dezvolta o inalta stima de sine, va fi mediatorul si invingatorul in tot ceea ce si-a propus in viata.
    Fi un bun indrumator in viata pentru copilul tau si nu il face sa devina o persoana toxica.
    Mai jos iti explic ce inseamna a fi toxic: "Persoanele toxice sunt extrem de negativiste, obraznice, plangacioase, geloase, egoiste, rautacioase etc. Ele scot in evidenta toate partile negative ale naturii umane. Nu sunt greu de recunoscut".
    Plecand de la aceste premize, gandeste si reflecteaza cu cate persoane relationezi in viata ta, cate sunt in jurul tau acasa, in bloc, la serviciu, in cercul de prieteni, etc.
    Indentificarea cat mai repede este primul pas pentru a elimina pe cineva toxic din viata ta si este linistea garantata a sufletului pe perioada lunga de timp.
    Sa exemplificam proverbul : " CINE SE ASEAMANA SE ADUNA"
    Alternative eista, dar trebuie sa le pui in aplicare:
    * fie accepti compromisul de dragul nu stiu careui fapt si iti iei in fiecare zi pastila de prevenire a durerii de cap.
    * fie respingi persoanele din jurul tau.
    * fie eviti contactul cat mai des cu astfel de persoane.
    * fie te inarmezi cu rabdare si indiferenta.
    DECIDE TU!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.