26 noiembrie 2010

Aspecte psihologice ale minciunii.

Hulita de unii, negata de altii, invocata în împrejurari dintre cele mai felurite, minciuna este omniprezenta.
Minciuna este o „figura” a rationalitatii desfasurata în vederea înfruntarii unei dificultatii si în perspectiva rezolvarii ei spre beneficiul agentului ce o propaga. Minciuna este întotdeauna motivata, supradeterminata de dorinte, de interese. Mintim pe fata sau pe ascuns. Mintim prin exagerare, adaugare, inventare, dar mintim si prin diminuare, omisiune, tacere, mintim fara nici cel mai mic regret sau constiinta.
Ralierea la adevar nu este întotdeauna facila sau urmarita în mod pragmatic. Sunt destule cazuri în care omul se adaposteste (de lucruri, de altii sau de sine) sub faldurile expresiei ticluite. Constatând ca „inventia” îi asigura confort, siguranta si succes, individul persevereaza în acest sens, reiterând sau perfectionând formula de ascundere, de inducere în eroare.Se minte la tot pasul din motive dintre cele mai diferite: din dorinta de a ataca pe cineva, pentru disculpare, pentru punerea în valoare, pentru ascunderea timiditatii, din nevoia de protectie, pentru a face placere, de a ascunde un adevar dureros, pentru a apara pe cineva ori pe noi, pentru a rezista presiunilor si normelor comunitatii. Mintim pentru ca sa rezistam. Îi mintim pe altii si ne mintim pe noi însine.
In general, mincinosul este un ins nemultumit.

Cum ii putem descoperi pe mincinosi.

Daca incepi sa banuiesti ca esti mintit incearca sa arunci in discutie cateva intrebari care ar putea sa il prinda pe picior gresit. Date, nume, totul poate fi incurcat de catre un mincinos. Daca observi ca incepe sa adopte o atitudine neasteptat de defensiva, si fuge de responsabilitate,  fii convins ca iti ascunde ceva. Uita-te in ochii lui si spune-i ca minte.
Prefa-te ca nu iti amintesti ce ti-a spus prima oara sau chiar joaca la cacealma si spune-i ca in prima varianta ti-a spus altceva.
Alteori, cel acuzat ca minte contraataca. Daca vezi ca incearca sa scape acuzandu-te pe tine ca exagerezi si chiar spui neadevaruri, si daca mai si ridica tonul, e momentul sa fii vigilent pentru ca este clar ca cel din fata ta se afla in incurcatura si cauta o portita de iesire, inventand alte si alte lucruri, apeland chiar si la sentimente pentru a te convinge. Bazeaza-te pe intuitia ta si mai ales pe experienta anterioara.

Excrocii

Cu siguranta toti in viata am avut parte de excroci, desi sunt catalogati pe categorii:
 * excroci de meserie;
 * excroci sentimentali;
 * Excrocii  de meserie sunt  complice la inselaciune, amenintare, santaj, fals, evaziune fiscala.
Mai grav este faptul ca acestia sunt antrenati, ajutati, indrumati si aparati de persoane din sistem sau de cei cu care fac astfel de fapte, cu persoane din anturaj sau familie.

Explicatia in dex a cuvantului excroc:
Excroc: persoana care inseala pe altii si isi insuseste prin mijloace frauduloase bunuri straine, persoana care inseala pe altii profitand de increderea sau naivitatea lor. Sinonimele excrocilor ar suna si asftel: pungas, sarlatan, impostor, snapan, tepar, hot. Chiar daca sinonimele exctocilor sunt puse intro alta ordine, au acelasi efect.
Excrocii induc in eroare, abuzeaza de buna-credinta, da o imagine eronata neconforma realitatii, inseala recurgand la mijloace necinstite, ademeneste, minte, amageste, prosteste, pacaleste, triseaza, smechereste, pungareste, amageste, smenuieste, tepuieste  si face numai fapte ilicite.

 * Excrocii sentimentali:
Excrocii sentimentali sunt extrem de abili, dandu-se foarte sensibili la o anumita situatie, aratndu-se foarte afectati si nefericiti.
Mai dispar din cand in cand pentru impresie artistica, dar revin inainte de-a fi prea tarziu si de-a-si pierde credibilitatea......in fata celor ce doresc a impresiona, se dau asa de afectati incat impresioneaza de foarte multe ori doar prin mimica fetei.
Mint atat de frumos si de convingator incat le plangi de mila si simti nevoia sa-i consolezi tu, uitand ca pana mai ieri erai indoita si nu stiai ce sa crezi, ba poate chiar vroiai sa nu-l mai vezi niciodata! Fiind asa impresionata de un astfel de om, uiti si tinzi sa crezi ca in sfarsit ai gasit omul care sa-i pese de tine sau de cei ce ii iubesti foarte mult.
Pentru o femeie cu sufletul deschis si dornica sa iubeasca nici nu e greu ca un astfel de "specimen" sa para persoana ideala. Dar sa nu uitam ca tot EXCROCI sunt chiar daca "sentimentalul" pare sa sune mai frumos !!!