16 decembrie 2010

Educatia morala

Educatia morala.

2 comentarii:

  1. Morala reprezinta o vasta categorie de principii si norme de viata, reguli de comportamente umane specifice unei societati la nivelul dezvoltarii acesteia. Persoanele de-a lungul vietii isi stabilesc anumite reguli de convietuire in dependenta de educatie si felul fiecaruia de a se forma si de a fi. Omul insuseste conditia sa, se dezvolta, se (auto)educa si se realizeaza atit fizic, cit si in mare masura in plan moral. Acesta tinde continuu spre ideal, indiferent de faptul realitatii el urmeaza calea autodepasirii, el participa activ la autodezvoltare si autovalorizare.
    Valoare morala se invata din familie si mediul in care traiesti. Atunci cand familia de acasa cunoaste din valorile morale si tu vei fi instruit in acest fel, vei stii si vei cunoaste ce inseamna moralitate, altfel vei pune in practica ceea ce inveti, ceea ce ai invatat, etc.
    A fi educat moral nu inseamna a te duce la manastiri sau biserici, educatia morala este cea mai intalta treapta a respectului de sine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Morala este o formă a conştiinţei sociale care reflectă ansamblul concepţiilor, ideilor şi principiilor (normelor) care călăuzesc şi reglementează comportarea oamenilor în relaţiile personale, în familie, la locul de munca şi în societate, în general (Bontas, 1994).

    Educaţia morală este acea dimensiune a educaţiei prin care se urmăreşte formarea şi dezvoltarea conştiinţei şi conduitei morale a personalităţii şi caracterului uman, educatia morala este o trasatura invatata si acceptata inconstient din copilarie ca drept exemplu familial.

    Modelele de conduită oferite de părinţi – pe care copiii le preiau prin imitaţie şi învăţare – precum şi climatul socio-afectiv în care se exercită influenţele educaţionale (“cei şapte ani de acasă”) constituie primul model social cu o influenţă hotărâtoare asupra
    copiilor privind formarea concepţiei lor despre viaţă, a modului de comportare şi relaţionare în raport cu diferite norme şi valori sociale. Este recunoscut faptul că strategiile educative la care se face apel în familie, mai mult sau mai puţin conştientizate, determină în mare măsură dezvoltarea personalităţii.

    Autoeducaţia morală poate fi folositoare atunci cand realizezi greselile pe care le faci si esti constient ca ai gresit, lasand mandria la o parte, altfel nu vei realiza niciodata ca esti doar o unelta ucigasa, iar comportamentul tau va distruge totul in jurul tau.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.