* Teoria piagetiana afirma ca adultul se adapteaza realitatii prin rezolvarea de probleme cu ajutorul operatiilor logice formale.
* Cercetari recente arata ca nu toti adultii ating stadiul operatiilor formale.
* Teoria asupra dezvoltarii in perioada adulta arata ca exista o criza in dezvoltarea adultului in intervalul de la 28 la 30 de ani.
* Intre criteriile de maturitate ale personalitatii dupa Allport se enumera si extensiunea simtului eului.
* Teoria asupra dezvoltarii in perioada adulta a lui Daniel Levinson arata ca planul de viata si atingerea obiectivelor asigura motivatia implinirii “visului” individual ca proiectie despre viitor.
* Imaginea de sine este structurata si de imaginea eului fizic.
* Umorul face parte din mecanismele de aparare sanatoase dupa G.E. Vaillant .
* In functie de gradul de participare la viata sociala se poate stabili si o “varsta sociala”, sau biosociala, ce inglobeaza sintetic caracteristicile varstelor biologice, psihologice si sociale.
* Invatarea transformativa prin reflectie critica implica a fi mai reflexiv si mai critic in situatiile de invatare.
* Identitatea de sine in perioada adolescentei se poate contura in maniera: 1.pozitiva 2.negativa 3.incerta ( respectiv - criza de identitate)
* Criza de identitate este autoperceptie: incerta
* Identitatea de sine in perioada adolescentei se poate contura in trei maniere: pozitiva, negativa si incerta respectiv - criza de identitate, criteriul fiind autoperceptia, felul in care se percep tinerii in raport cu: a)societatea b)mediul familial c)grupul de prieteni
* Imaginea de sine comporta urmatoarele dimensiuni : a)perceptia si aprecierea subiectului asupra sa la un anumit moment b)felul in care subiectul ar dori sa fie sau sa para ca este c)felul in care subiectul considera ca este apreciat de ceilalti.
* Educatia sexuala a adolescentilor si tinerilor se adreseaza componentelor 1.psihologice (cognitiva, emotionala si comportamentala) 2.sociale 3.biologice 4.spirituale
* Invatarea transformativa prin reflectie critica implica: a)a fi mai reflexiv si mai critic b)a fi mai deschis la perspectiva celorlalti c)a fi mai putin defensiv d)a fi mai deschis la ideile noi
* Imaginea de sine este structurata de: a) imaginea eului fizic b) imaginea eului psihic si psihosocial.
* La varsta de 35/45 ani este varsta adulta si este caracterizata de cresterea continutului subidentitatii de parinte.
* La varsta de 45/55 ani este varsta adulta propriu-zisa unde: a. continua dezvoltarea planurilor profesionale si sociale b. are loc diminuarea subidentitatilor de sot si parinte.
* Adultul este implicat intr-o serie de roluri printre care mai importante sunt cele din: a. viata profesionala b.viata familiala c.viata sociala
* Operatiile postformale includ urmatoarele tipuri de rationamente: b) gandirea relativista c) gandirea dualista d) gandirea sistematica
* La varsta de 55/65 ani corespunde perioadei adulte prelungite caracterizata de: a. momentul retragerii din viata profesionala - pensionarea b. are loc tranzitia catre varstele de regresie.
* Evolutia feminina este relativ mai tensionata si incarcata de indispozitii si anxietati cu substrat biologic si hormonal (menopauza) in intervalul: 45/55 ani.
* Are loc denuclearizarea familiei si diminuarea pana la anulare a subidentitatii profesionale (momentul retragerii din viata profesionala) in intervalul: 55/65 ani.
* La varsta de: 55/65 ani corespunde perioadei adulte prelungite caracterizata de: a. diminuarea fortelor fizice, b. perioada critica pentru femei (fragilizarea lor fizica fiind mai evidenta).
* La varsta de: 55/65 ani corespunde perioadei adulte prelungite caracterizata de: a. denuclearizarea familiei b. diminuarea pana la anulare a subidentitattii profesionale c. ramanerea activa a subidentitattii maritale d. ramanerea activa a subidentitattii social-culturala
* Comportamentul prosocial este: partial conditionat de către ereditate, partial conditionat de către mediu.
* “Cunoasterea de sine este dată de feedbackul pe care îl primim de la cei din jur cu privire la la propria noastră persoană” face parte din :teoria evaluării reflectate.
* Psihologia medicala este pentru medicina:o resursa inepuizabila.
* Conform abordarii normalitatii ca valoare medie un fenomen este cu atat mai normal cu cat este: mai frecvent
* Folosirea excesiva a tabuului normalitatii poate conduce la: o folosire abuziva a acestei categorii atunci cand este vorba de o readaptare reeducativa sau segregativa dupa norme socio-ideale sau ideologiile momentului.
* Continutul conceptului de sanatate mintala este determinat de: calitatea raportului personalitate-mediu.
* Parghia de actiune a mediului asupra formarii personalitatii este: educatia;
* Proiectie in psihologie inseamna : persoana care face fata conflictului emotional sau stresorilor interni sau externi atribuind altuia, in mod fals, propriile sale sentimente, impulsuri sau ganduri inacceptabile.
* Partea inconstienta a Sinelui contine: date despre mine, pe care ceilalti le observa, dar pe care eu nu le cunosc.
* Bratele cazute inerte pe langa corp semnifica: lipsa sperantei; cererea ajutorului este zadarnica.
* Termenul de orgasm defineste in psihosexologie: momentul in care se produce descarcarea tensiunilor sexuale si trairea placerii sexuale.
* Psihologia medicala este 1. un domeniu intrinsec practicii medicale 2. un domeniu intrinsec teoriei medicale 3. resursa importanta in ceea ce va fi medicina viitorului.
* Adaptarea ne protejeaza in fata bolii prin : 1. eliminarea sau modificarea conditiilor care creeaza probleme 2. scaderea considerabila a distresului pe care il transforma in stres 3. perceperea controlului semnificatiei trairilor intr-o maniera prin care sa se neutralizeze caracterul ei problematic 4. pastrarea consecintelor emotionale ale problemelor in limite in limitele bunului simt.
Cateva din caracteristicile principale ale sanatatii mintale sunt: 1. capacitatea de a produce si de a tolera tensiuni suficient de mari 2. capacitatea de a-si adapta conduita la diferite moduri de relatii cu ceilalti indivizi 3. capacitatea de identificare atat cu fortele conservatoare cat si cu cele creatoare ale societatii.
* Din punct de vedere antropologic boala psihica va fi: 1. absenta libertatii interioare a subiectului 2. incapacitatea de a se adapta armonios in mijlocul colectivitatii 3. imposibilitatea de a creea pentru semeni, prin si cu ei/
* Obiectul psihologiei medicale trateaza 1. procesele, sistemele si insusirile psihice integrand si problematica generica a personalitatii, studiul psihologiei medicale se poate restrange la domeniile relatiilor interpersonale si ale grupurilor mici (Golu P) 2. psihologia bolnavului si al relatiilor sale cu ambianta, legaturile sale subiective cu personalul medico-sanitar (in mod predominant cu medicul) si cu familia 3. reactia psihica a bolnavului fata de agresiunea somatica si/sau psihica (posibila generatoare de boala) si mijloacele psihice de tratament 4. atitudinea in fata mortii fenomenele de transfer si contratransfer, beneficiul secundar, relatiile umane de la nivelul spitalului.
* Domeniile din care psihologia medicala isi extrage datele: 1. ancheta sociala 2. tehnici experimentale 3. convorbirea de la om la om
* Psihologia medicala se refera la: 1. atitudinea fata de bolnav si boala 2. atitudinea fata de sistemele de ingrijire a sanatatii, atat ale individului bolnav cat si ale celui sanatos 3. atitudinea medicului si celor ce lucreaza in domeniul medical fata de propria profesiune
* Psihosomatica este o conceptie medicala care sta la baza diagnosticului si terapiei celui aflat in suferinta si care inglobeaza la un loc: 1. datele furnizate de examenul medical „obiectiv” 2. constante biologice, date de examinare a corpului, explorari functionale 3. perspectiva psihologica 4. considerarea factorilor psihosociologici in determinismul bolii.
* Normalitatea ideala defineste felul in care individul si comunitatea considera ca persoana ar trebui sa fie. Ea variaza in functie de 1. contextul socio-cultural 2. contextul istoric 3. contextul geografic (etnic, comunitar, statal, religios ).
* Normalitatea presupune o capacitate de comunicare si elaborare continua a informatiei care sa asigure armonia la nivelul subsistemului: 1. individual 2. familial 3. social 4. grupal
* Un individ reactioneaza in mod normal, daca 1. in cursul dezvoltarii sale se arata a fi capabil de o adaptare flexibila fata de situatiile conflictuale 2. cand este capabil sa suporte frustrarile si anxietatea care rezulta din ele.
* Adaptarea ne protejeaza prin 1. eliminarea sau modificarea conditiilor care creeaza probleme 2. perceperea controlului semnificatiei trairilor intr-o maniera prin care sa se neutralizeze caracterul ei problematic 3. pastrarea consecintelor emotionale ale problemelor in limite controlabile.
* Tipurile definesc comportamente anormale sunt: 1. comportamentul de tip criza biopsihologica de dezvoltare sau involutie (pubertate, adolescenta, climax, andropauza), cu caracter pasager si reversibil 2. comportamentul de tip carential (legat de stari de frustrare afectiva, carente educationale, disfunctii familiale si in modul de viata), ce creeaza dificultati de adaptare 3. comportamentul de tip sociopatic, constand din conduite delictuale agresive, toxicomanice sau de furie, cu caracter recurent sau episodic 4. comportamentul de tip patologic, partial sau deloc reversibil, de natura exogena, endogena sau mixta, cu intensitati si forme variabile (stari reactive, nevroze, psihopatii, psihogenii, endogenii)
* Boala psihica afecteaza in formele ei grave 1. comunicarea interpersonala, intersubiectivitatea 2. capacitatea de integrare a persoanei in plan socio-cultural 3. capacitatea de autodepasire si de creatie a subiectul.
* Boala psihica este si va ramane o dimensiune (poate cea mai tragica) a fiintei umane prin: 1. absenta libertatii interioare a subiectului 2. incapacitatea de a se adapta armonios in mijlocul colectivitatii 3. imposibilitatea de a crea pentru semeni, prin si cu ei 4. dezorganizarea esentei umane in tot ce are ea definitoriu.
* Elementele cheie in definirea adaptarii sunt 1. folosirea resurselor 2. gandire si/sau comportament activ 3. reducerea nevoilor interne si/sau externe prin gasirea de solutii si rezolvarea eficienta a problemelor.
* Parametri de actiune ai agentilor stresori sunt reprezentati de durata in functie de atribute precum: 1. „noutatea” 3. bruschetea” cu care se actioneaza/
* Un eveniment de viata este 1. orice experienta de viata care necesita o adaptare sau duce la o modificare importanta 2. discontinuitate, o ruptura mai mult sau mai putin brutala, in cursul vietii de fiecare zi.
* Un eveniment de viata are 1. un sens in istoria individuala 2; un caracter de „exterioritate“ in raport cu persoana care traieste evenimentul.
* Comunicarea medic-pacient este o comunicare 1. directa, fata in fata 2. nemediata 3. neformalizata
* Emisfera cerebrala stanga este specializata pentru anumite tipuri de activitati, iar emisfera dreapta pentru alte tipuri de activitati.
* Cea mai importanta regiune din creier pentru intelegerea vorbirii este aria Broca.
* Emisfera cerebrala stanga tinde sa proceseze informatia analitic (pas cu pas,bucata cu bucata, iar emisfera dreapta tinde sa o proceseze holistic (ca intreg).
* Oamenii pot memora informatii fara a avea intentia de a face acest lucru.
* In rezolvarea de probleme, NOVICII petrec mai mult timp pentru a cauta si pune in aplicare o strategie, decat pentru a-si reprezenta problema.
* Condusul masinii este initial un proces controlat.
* Unii cercetatori au sustinut ca, copiii mici care prefera un grad de noutate sunt mai inteligenti decat cei care resping noutatea.
* Copiii de 4-5 ani NU percep clar distinctia dintre aparenta si realitate.
* Durata memoriei imaginilor nu este mai mare de 500 milisecunde.
* Boala Parkinson, caracterizata prin tremur si rigiditatea membrelor, rezukta din insuficienta de dopamina.
Stiai ca:
RăspundețiȘtergere* Bolile cronice pot fi considerate deficiente fizice.
* Deficienta mintala de gradul II se numeste si imbecilitate.
* Esecul scolar poate fi incadrat in categoria tulburarilor de comportament.
* Tulburarile schemei corporale intra in categoria tulburarilor de psihomotricitate.
* Gigantismul NU este o tulburare de crestere.
* Deficienta mintala de gradul III se mai numeste si: idiotie.
* Campul perceptiv in cazul deficientului mintal este: mai ingust
* Cauzele care actioneaza in timpul travaliului si pot determina aparitia unei deficiente la copil se numesc: cauze neonatale.
* IQ in cazul unui debil mintal se situeaza intre: 50 – 70/80;
* IQ in cazul unui imbecil se situeaza intre: 20 – 50.
* Forma deficientei mintale in care IQ este situat intre 80-90 se numeste: Intelect liminar.
* Intelectul liminar se caracterizeaza printr-o varsta mintala de 10-12 ani.
* Varsta mintala a unui imbecil este situata in intervalul de: 3-7 ani;
* Dintre formele deficientei mintale, cel care este capabil de limbaj scris-citit este: Debilul mintal.
* Deficienta de vedere totala se mai numeste si: Cecitate
* Hipoacuzia reprezinta o deficienta partiala a: auzului.
* Proteza auditiva este folosita de catre persoanele cu: deficienta partiala a auzului.
* Gandirea deficientului mintal este o gandire: concreta
* Gandirea orbului se caracterizeaza printr-un grad ridicat de: abstractizare.
* Cofoza reprezinta pierderea totala a: auzului
* Deficientele de crestere sunt deficiente: morfologice
* Tulburarea de articulare a sunetului “s” se numeste: sigmatism
* Balbaiala este o tulburare: de rim al vorbirii.
* Vorbirea exagerat de rapida apare in cazul: tahilaliei.
* Alexia este o tulburare totala a: citiri
* Paraplegia reprezinta paralizia: ambelor membre (superioare sau inferioare);
* Rinolalia deschisa presupune scurgerea jetului de aer necesar pronuntiei pe: nas
Stiai ca:
RăspundețiȘtergere* Teoria piagetiana afirma ca adultul se adapteaza realitatii prin rezolvarea de probleme cu ajutorul operatiilor logice formale.
* Cercetari recente arata ca nu toti adultii ating stadiul operatiilor formale.
* Teoria asupra dezvoltarii in perioada adulta arata ca exista o criza in dezvoltarea adultului in intervalul de la 28 la 30 de ani.
* Intre criteriile de maturitate ale personalitatii dupa Allport se enumera si extensiunea simtului eului.
* Teoria asupra dezvoltarii in perioada adulta a lui Daniel Levinson arata ca planul de viata si atingerea obiectivelor asigura motivatia implinirii “visului” individual ca proiectie despre viitor.
* Imaginea de sine este structurata si de imaginea eului fizic.
* Umorul face parte din mecanismele de aparare sanatoase dupa G.E. Vaillant .
* In functie de gradul de participare la viata sociala se poate stabili si o “varsta sociala”, sau biosociala, ce inglobeaza sintetic caracteristicile varstelor biologice, psihologice si sociale.
* Invatarea transformativa prin reflectie critica implica a fi mai reflexiv si mai critic in situatiile de invatare.
Stiai ca:
RăspundețiȘtergere* Identitatea de sine in perioada adolescentei se poate contura in maniera:
1.pozitiva
2.negativa
3.incerta ( respectiv - criza de identitate)
* Criza de identitate este autoperceptie: incerta
* Identitatea de sine in perioada adolescentei se poate contura in trei maniere: pozitiva, negativa si incerta respectiv - criza de identitate, criteriul fiind autoperceptia, felul in care se percep tinerii in raport cu:
a)societatea
b)mediul familial
c)grupul de prieteni
* Imaginea de sine comporta urmatoarele dimensiuni :
a)perceptia si aprecierea subiectului asupra sa la un anumit moment
b)felul in care subiectul ar dori sa fie sau sa para ca este
c)felul in care subiectul considera ca este apreciat de ceilalti.
* Educatia sexuala a adolescentilor si tinerilor se adreseaza componentelor
1.psihologice (cognitiva, emotionala si comportamentala)
2.sociale
3.biologice
4.spirituale
* Invatarea transformativa prin reflectie critica implica:
a)a fi mai reflexiv si mai critic
b)a fi mai deschis la perspectiva celorlalti
c)a fi mai putin defensiv
d)a fi mai deschis la ideile noi
* Imaginea de sine este structurata de:
a) imaginea eului fizic
b) imaginea eului psihic si psihosocial.
* La varsta de 35/45 ani este varsta adulta si este caracterizata de cresterea continutului subidentitatii de parinte.
* La varsta de 45/55 ani este varsta adulta propriu-zisa unde:
a. continua dezvoltarea planurilor profesionale si sociale
b. are loc diminuarea subidentitatilor de sot si parinte.
* Adultul este implicat intr-o serie de roluri printre care mai importante sunt cele din:
a. viata profesionala
b.viata familiala
c.viata sociala
Stiai ca....
RăspundețiȘtergere* Operatiile postformale includ urmatoarele tipuri de rationamente:
b) gandirea relativista
c) gandirea dualista
d) gandirea sistematica
* La varsta de 55/65 ani corespunde perioadei adulte prelungite caracterizata de:
a. momentul retragerii din viata profesionala - pensionarea
b. are loc tranzitia catre varstele de regresie.
* Evolutia feminina este relativ mai tensionata si incarcata de indispozitii si anxietati cu substrat biologic si hormonal (menopauza) in intervalul: 45/55 ani.
* Are loc denuclearizarea familiei si diminuarea pana la anulare a subidentitatii profesionale (momentul retragerii din viata profesionala) in intervalul: 55/65 ani.
* La varsta de: 55/65 ani corespunde perioadei adulte prelungite caracterizata de:
a. diminuarea fortelor fizice,
b. perioada critica pentru femei (fragilizarea lor fizica fiind mai evidenta).
* La varsta de: 55/65 ani corespunde perioadei adulte prelungite caracterizata de:
a. denuclearizarea familiei
b. diminuarea pana la anulare a subidentitattii profesionale
c. ramanerea activa a subidentitattii maritale
d. ramanerea activa a subidentitattii social-culturala
Stiai ca........
RăspundețiȘtergereEfectul de martor arată că, cu cât mai multi martori există la un eveniment cu atât mai putin probabil este să intervină cineva.
* Termenii de psihosociologie si psihologie socială sunt folositi pentru a desemna acelasi domeniu de cunoastere.
* Primul gânditor de la noi care sustinut un curs de psihologie socială a fost M.Ralea.
* Self concept ( conceptul de sine ) – reprezintă totalitatea informatiilor, atitudinilor si credintelor pe care le are o persoană despre sine.
* În sens restrâns perceptia socială reprezintă studiul modului în care ne formăm impresii despre ceilalti si elaborăm rationamente privitoare la ei.
* Relatiile interpersonale designează uniunea psihică bazată pe o legătură inversă sau feed – back dezvoltat si implicând minimum două persoane.
* Rivalitatea este un tip de relatie interpersonală.
* Psihologia socială studiază :
a. interactiunea dintre psihologic si social
b. interactiunea dintre individ si societate.
* Trebuinta de relationare cunoaste următoarele aspecte:
a. trebuinta de control
b. trebuinta de incluziune
c. trebuinta de afectiune
* Următorii factori generează agresivitatea:
a. aglomeratia
b. fumul de tigară
c. mirosurile neplăcute.
* Comportamentul prosocial este: comportamentul orientat către valorile sociale.
Stiai ca........
RăspundețiȘtergere* Comportamentul prosocial este: partial conditionat de către ereditate, partial conditionat de către mediu.
* “Cunoasterea de sine este dată de feedbackul pe care îl primim de la cei din jur cu privire la la propria noastră persoană” face parte din :teoria evaluării reflectate.
* Psihologia medicala este pentru medicina:o resursa inepuizabila.
* Conform abordarii normalitatii ca valoare medie un fenomen este cu atat mai normal cu cat este: mai frecvent
* Folosirea excesiva a tabuului normalitatii poate conduce la:
o folosire abuziva a acestei categorii atunci cand este vorba de o readaptare reeducativa sau segregativa dupa norme socio-ideale sau ideologiile momentului.
* Continutul conceptului de sanatate mintala este determinat de: calitatea raportului personalitate-mediu.
* Parghia de actiune a mediului asupra formarii personalitatii este: educatia;
* Proiectie in psihologie inseamna : persoana care face fata conflictului emotional sau stresorilor interni sau externi atribuind altuia, in mod fals, propriile sale sentimente, impulsuri sau ganduri inacceptabile.
* Partea inconstienta a Sinelui contine: date despre mine, pe care ceilalti le observa, dar pe care eu nu le cunosc.
* Bratele cazute inerte pe langa corp semnifica: lipsa sperantei; cererea ajutorului este zadarnica.
* Termenul de orgasm defineste in psihosexologie: momentul in care se produce descarcarea tensiunilor sexuale si trairea placerii sexuale.
* Psihologia medicala este
1. un domeniu intrinsec practicii medicale
2. un domeniu intrinsec teoriei medicale
3. resursa importanta in ceea ce va fi medicina viitorului.
* Adaptarea ne protejeaza in fata bolii prin :
1. eliminarea sau modificarea conditiilor care creeaza probleme
2. scaderea considerabila a distresului pe care il transforma in stres
3. perceperea controlului semnificatiei trairilor intr-o maniera prin care sa se neutralizeze caracterul ei problematic
4. pastrarea consecintelor emotionale ale problemelor in limite in limitele bunului simt.
Cateva din caracteristicile principale ale sanatatii mintale sunt:
RăspundețiȘtergere1. capacitatea de a produce si de a tolera tensiuni suficient de mari
2. capacitatea de a-si adapta conduita la diferite moduri de relatii cu ceilalti indivizi
3. capacitatea de identificare atat cu fortele conservatoare cat si cu cele creatoare ale societatii.
* Din punct de vedere antropologic boala psihica va fi:
1. absenta libertatii interioare a subiectului
2. incapacitatea de a se adapta armonios in mijlocul colectivitatii
3. imposibilitatea de a creea pentru semeni, prin si cu ei/
* Obiectul psihologiei medicale trateaza
1. procesele, sistemele si insusirile psihice integrand si problematica generica a personalitatii, studiul psihologiei medicale se poate restrange la domeniile relatiilor interpersonale si ale grupurilor mici (Golu P)
2. psihologia bolnavului si al relatiilor sale cu ambianta, legaturile sale subiective cu personalul medico-sanitar (in mod predominant cu medicul) si cu familia
3. reactia psihica a bolnavului fata de agresiunea somatica si/sau psihica (posibila generatoare de boala) si mijloacele psihice de tratament
4. atitudinea in fata mortii fenomenele de transfer si contratransfer, beneficiul secundar, relatiile umane de la nivelul spitalului.
* Domeniile din care psihologia medicala isi extrage datele:
1. ancheta sociala
2. tehnici experimentale
3. convorbirea de la om la om
* Psihologia medicala se refera la:
1. atitudinea fata de bolnav si boala
2. atitudinea fata de sistemele de ingrijire a sanatatii, atat ale individului bolnav cat si ale celui sanatos
3. atitudinea medicului si celor ce lucreaza in domeniul medical fata de propria profesiune
* Psihosomatica este o conceptie medicala care sta la baza diagnosticului si terapiei celui aflat in suferinta si care inglobeaza la un loc:
1. datele furnizate de examenul medical „obiectiv”
2. constante biologice, date de examinare a corpului, explorari functionale
3. perspectiva psihologica
4. considerarea factorilor psihosociologici in determinismul bolii.
* Normalitatea ideala defineste felul in care individul si comunitatea considera ca persoana ar trebui sa fie. Ea variaza in functie de
1. contextul socio-cultural
2. contextul istoric
3. contextul geografic (etnic, comunitar, statal, religios ).
* Normalitatea presupune o capacitate de comunicare si elaborare continua a informatiei care sa asigure armonia la nivelul subsistemului:
1. individual
2. familial
3. social
4. grupal
* Un individ reactioneaza in mod normal, daca
1. in cursul dezvoltarii sale se arata a fi capabil de o adaptare flexibila fata de situatiile conflictuale
2. cand este capabil sa suporte frustrarile si anxietatea care rezulta din ele.
* Adaptarea ne protejeaza prin
1. eliminarea sau modificarea conditiilor care creeaza probleme
2. perceperea controlului semnificatiei trairilor intr-o maniera prin care sa se neutralizeze caracterul ei problematic
3. pastrarea consecintelor emotionale ale problemelor in limite controlabile.
Stiai ca.......
RăspundețiȘtergere* Tipurile definesc comportamente anormale sunt:
1. comportamentul de tip criza biopsihologica de dezvoltare sau involutie (pubertate, adolescenta, climax, andropauza), cu caracter pasager si reversibil
2. comportamentul de tip carential (legat de stari de frustrare afectiva, carente educationale, disfunctii familiale si in modul de viata), ce creeaza dificultati de adaptare
3. comportamentul de tip sociopatic, constand din conduite delictuale agresive, toxicomanice sau de furie, cu caracter recurent sau episodic
4. comportamentul de tip patologic, partial sau deloc reversibil, de natura exogena, endogena sau mixta, cu intensitati si forme variabile (stari reactive, nevroze, psihopatii, psihogenii, endogenii)
* Boala psihica afecteaza in formele ei grave
1. comunicarea interpersonala, intersubiectivitatea
2. capacitatea de integrare a persoanei in plan socio-cultural
3. capacitatea de autodepasire si de creatie a subiectul.
* Boala psihica este si va ramane o dimensiune (poate cea mai tragica) a fiintei umane prin:
1. absenta libertatii interioare a subiectului
2. incapacitatea de a se adapta armonios in mijlocul colectivitatii
3. imposibilitatea de a crea pentru semeni, prin si cu ei
4. dezorganizarea esentei umane in tot ce are ea definitoriu.
* Elementele cheie in definirea adaptarii sunt
1. folosirea resurselor
2. gandire si/sau comportament activ
3. reducerea nevoilor interne si/sau externe prin gasirea de solutii si rezolvarea eficienta a problemelor.
* Parametri de actiune ai agentilor stresori sunt reprezentati de durata in functie de atribute precum:
1. „noutatea”
3. bruschetea” cu care se actioneaza/
* Un eveniment de viata este
1. orice experienta de viata care necesita o adaptare sau duce la o modificare importanta
2. discontinuitate, o ruptura mai mult sau mai putin brutala, in cursul vietii de fiecare zi.
* Un eveniment de viata are
1. un sens in istoria individuala
2; un caracter de „exterioritate“ in raport cu persoana care traieste evenimentul.
* Comunicarea medic-pacient este o comunicare
1. directa, fata in fata
2. nemediata
3. neformalizata
Stiai ca....
RăspundețiȘtergere* Emisfera cerebrala stanga este specializata pentru anumite tipuri de activitati, iar emisfera dreapta pentru alte tipuri de activitati.
* Cea mai importanta regiune din creier pentru intelegerea vorbirii este aria Broca.
* Emisfera cerebrala stanga tinde sa proceseze informatia analitic (pas cu pas,bucata cu bucata, iar emisfera dreapta tinde sa o proceseze holistic (ca intreg).
* Oamenii pot memora informatii fara a avea intentia de a face acest lucru.
* In rezolvarea de probleme, NOVICII petrec mai mult timp pentru a cauta si pune in aplicare o strategie, decat pentru a-si reprezenta problema.
* Condusul masinii este initial un proces controlat.
* Unii cercetatori au sustinut ca, copiii mici care prefera un grad de noutate sunt mai inteligenti decat cei care resping noutatea.
* Copiii de 4-5 ani NU percep clar distinctia dintre aparenta si realitate.
* Durata memoriei imaginilor nu este mai mare de 500 milisecunde.
* Boala Parkinson, caracterizata prin tremur si rigiditatea membrelor, rezukta din insuficienta de dopamina.