28 aprilie 2010

Clasificarea "E-urilor"

2 comentarii:

  1. Suspecte:
    E 125, E 141,
    E 150, E 171,
    E 172, E 173,
    E 240, E 241,
    E 477;
    Periculoase:

    E 102 (extrem de nociv), E 110, E 120, E 124 (colorant alimentar roz, care produce tumori pe glanda tiroidã);
    Toxice:

    E 220, E 221, E 222, E 224 (produc boli intestinale); E 338,
    E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465,
    E 466 (afecteazã tubul digestiv); E 230, E 231, E 232, E 233 (produc boli de piele); E 200 (suprimã vitamina B12); E 320,
    E 321 - antioxidanti din margarinã (cresc colesterolul); E311, E 312 (atacã sistemul nervos); E 330 - acidul citric sau sarea de lãmâie, cel mai periculos adaos cancerigen (produce boli ale aparatului bucal)
    Cancerigene:

    E 123, E 131, E 142, E 211, E 213, E 214, E 215, E 217, E230, E 631 - interzisi în SUA, Comunitatea Europeanã si tãrile din fosta URSS.
    E-urile bune:
    vitamina E naturalã E 306, antioxidant puternic (prezent în ficat, ouã, peste, soia);
    vitamina C naturalã - acidul scorbic - E 300 antioxidant puternic
    clorofila E 140 - colorant natural
    lecitina E 322 - antioxidant natural
    pectina E 440 - gelifiant natural
    caragenon natural E 407, emulsifiant extras dintr-o algã marinã.
    Autoarea acestui articol este Magda Marincovici - de la ziarul Jurnalul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare, in scopul ameliorarii calitatii acestora, sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. Aceste substante nu sunt ingrediente, se folosesc in cantitati foarte mici si au valori nutritive foarte reduse. In schimb, dau un gust placut si o culoare frumoasa.

    Pentru inlesnirea etichetarii, pe ambalaj nu este trecuta denumirea completa a aditivului, aceasta fiind scrisa intr-o forma standardizata, acceptata international. Denumirea de pe eticheta este alcatuita din litera E, urmata de o cifra, ceea ce usureaza foarte mult etichetarea in cazul produselor ce contin multi aditivi, sau cand aditivii au denumiri foarte lungi.

    Institutul de cercetari alimentare a facut si o clasificare a E-urilor. Prima categorie este cea a E-urilor suspecte si periculoase. Nu sunt multe, dar se gasesc in produse de larg consum. Consumate in exces, E102 si E124 au consecinte dramatice asupra sanatatii omului, provocand tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic.

    Cele mai raspandite E-uri, conform Institutului de Cercetari Alimentare, sunt cele din categoria E-urilor toxice. Acestea pot fi gasite, de regula, in produsele alimentare cele mai ieftine. Se gasesc in carnea de hamburgeri, in cartofii deshidratati, in fructele confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin, supe concentrate, margarina, guma de mestecat. Aceste substante produc boli intestinale, alergii, maresc nivelul colesterolului si suprima din organism mai multe vitamine.

    Cele mai periculoase E-uri sunt cele considerate a fi vinovate de producerea cancerului. Acestea se gasesc de obicei in dulciuri, in sarea de lamaie, guma de mestecat, bauturi racoritoare. Consecintele consumarii alimentelor care contin aditivi pot fi deosebit de periculoase. Exista insa si aditivi alimentari care nu au nici un efect negativ asupra sanatatii omului. Ba chiar, in anumite cazuri, au un efect benefic. Aceste E-uri sunt extrase, in general, din plante, prin procese care nu modifica proprietatile substantelor.
    articol preluat :http://www.banknews.ro/stire/8841_e-urile_alimentare,_cauza_majora_a_mortalitatii.html

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.