27 ianuarie 2010

Succesul scolar.

Succesul scolar.

7 comentarii:

  1. Perioada şcolarităţii este deosebit de importanta pentru evoluţia individului, pentru realizările lui ulterioare.Succesul si insuccesul şcolar sunt determinate de un complex de factori( biologici, sociali, afectivi).
    Pornind de la personalitatea copilului nostru şi consultînd aceste reguli, vom stabili calea cea mai bună de urmat.
    Privirea, tonalitatea vocii, zâmbetul nostru îl va ajuta pe copil să depăşească obstacolele. Comunicarea cu copilul, cunoasterea calităţilor şi defectelor acestuia ne vor ajuta să-i stabilim regimul de viaţă potrivit.
    Ficare dintre noi constientizam ca micutul nostru trebuie să aibă parte de o cât mai bună instrucţie şi educaţie pentru a reuşi cât mai bine în viaţă de aceea succesul scolar al copilului devine o miza foarte importanta.
    Performantele scolare depind de inteligenta copilului, profesionalismul cadrelor didactice, dotarea scolii, accesul la carti, manuale, computer, internet insa si de starea emotional-afectiva, alimentatia si odihna copilului.
    Personalitatea şi aspectul îngrijit sunt predictori siguri ai succesului şcolar atât pentru fete, cât şi pentru băieţi. Profesorii sunt influenţaţi, poate că în mod inconştient, de personalitatea unui elev, dar şi de felul în care se prezintă la şcoală, enumerand si pe cei ce ii influenteaza foarte mult starea materiala a elevului sau foloasele obtinute de pe urma lui,un exemplu poate fi acela care ne arata cat de mult conteaza meditatile oferite si impuse de unii profesori.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu de multe ori auzim in cercul de parinti ca, sunt obligati si nevoiti a-si medita copilul la diferite materii. Perfect de acord cu informatiile suplimentare pe care le oferim si platim copiilor, dar NU cele impuse de profesor pentru a trece copilul clasa. In alta ordine de idei NU trebuie acceptata aceasta problema. Cunostintele elevului la cursurile scolii sunt cele pe care profesorul le are si interesul lui.
    Exista din pacate profesori dezinteresati efectiv de orele de curs, invocand astfel meditatii particulare impuse si obligativitatea parintelui de a le platii.
    Exista profesori care subestimeaza programa scolara, facand ora de curs un calvar pentru elevi si aici enumar cateva din metode:
    * nu explica suficient si pe intelesul elevului lectia predata;
    * insufla teama elevului prin anumite metode;
    * intarzie la ore;
    * are o alta preocupare (vorbeste la telefonul mobil) in timpul orelor de curs;
    * ridica tonul cand se exprima in fata elevilor, insufland in subconstientul copilului frica si teama;
    * aduce la ora de curs persoane neavizate sau nepregatite profesional pentru a tine ora de curs;
    * pedepseste sub anumite forme elevul ex: il pune in genunghi la ora de curs;
    * arunca cu diferite obiecte prin clasa;
    * jigneste elevul;
    * se comporta la ore dupa bunul plac "depinde cum ma trezesc dimineata" asa explica un profesor de matematica atitudinea devianta pe care o manifesta la orele lui.
    * nu isi ajuta elevii sa inteleaga materia predata invocand ca, " el este platit o singura data pentru ora de curs" si nu explica elevului de doua ori daca nu a inteles noua tema predata.

    FRUMOS, NUUUU??? .....si atunci ne intrebam unde ne educam copiii???....cu cine???

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt unul dintre parintii ingrijorati de fenomenul din ce in ce mai extins privind meditatiile particulare ale elevilor. Din discutiile cu alti parinti si elevi, observ ca in prezent profesorii de la clasa (dar nu numai acestia) mediteaza in particular o parte din elevii de la propriile clase, la care predau. As dori sa stiu ce parere aveti privind urmatoarele aspecte:
    1. obiectivitatea profesorului care incaseaza niste bani de la parintii copilului pe care il asculta/testeaza la clasa la care tot el, profesorul, preda?
    2. incasarea unor sume de bani de catre unii profesori (din ce in ce mai multi) din meditatii particulare, NEimpozitati ca venituri suplimentare de catre autoritatile statului, fiind venituri NEdeclarate de profesorii prestatori in nici o declaratie de venit global.
    3. presiunea psihica exercitata de anumiti invatatori/profesori (suparati) asupra propriilor elevi ai caror parinti au ales sa isi dea copii in grija unui after-school in intervalul de timp de la terminarea programului de scoala si venirea parintilor de la serviciu?
    Învăţământul românesc a fost salvat de meditaţii. Dacă nu existau, adio profesori.
    Ce înseamnă meditaţie? Câştig suplimentar pentru profesori si servicile aduse elevului achitate de doua ori: o data prin enumeratia salariala si a doua oara prin plata meditatilor. SIMPLU, NUUU?????

    RăspundețiȘtergere
  4. Ops!!! Am uitat sa specific si comisionul pe care il mai fac anumiti profesori si anume:
    * achizionarea de culegeri si caiete speciale, specifice materiei predate.
    * anumite imbunatatiri aduse clasei cum ar fi tabla clasei sau uniforma scolara.
    * achizionarea altor produse in clasa: dulap, cuier, perdele, draperii, jaluzele, parchet, banci, etc.
    Woooow, cine spune ca invatamantul romanesc este gratuit??
    * Cine crede acest lucru??
    * Mai simplu: de ce acceptam si toleram astfel de lucruri??
    * De cine si de ce ne este teama, de a refuza??
    * De ce suntem sclavii unor oameni care ne obliga pe parcursul unui an scolar sa muncim pentru ei???
    A, era sa uit! Fondul clasei care depinde in mare masura de acceptul parintelui la sedinta, de suma alocata. Ce s-a intamplat cu fondul clasei strans si achitat de parintii o suma modica de copil 15 Ronix20 copii/clasa - va spun eu: suma a fost ceruta pentru a pune parchet in clasa in care invatau elevii - dar pentru ca au venit sarbatorile si parchetul nu a fost montat si nici achizionat, s-a luat hotararea de a se investii toti banii stransi in cadourile de sarbatori pentru profesori.
    Atunci toata lumea este fericita: profesorii pentru a venit Mos Craciun, elevii ca nu au parchet nou in clasa si nu sunt obligatii pentru a merge in mani sa nu cumva sa-l zgarie, nu de alta dar parintii erau obligati probabil sa il intretina cu alte cheltuieli suplimentare, iar parintii au suflat usurati ca profesorul a fost "apreciat" si s-a redus din cheltuiala si agoniseala lui.
    Hai sa reflectam bine asupra tuturor aspectelor si sa vedem daca voaloarea copiilor noastrii se cumpara?? Daca notele copiilor nostrii sunt cele ce reflecta cunostintele acumulate pe parcursul unui an scolar sau pe cadourile daruite profesorilor?

    RăspundețiȘtergere
  5. Tot ceea ce am scris mai sus, sunt lucruri care s-au intamplat la o scoala din Bucuresti. Cu siguranta nu este nici prima nici ultima cu astfel de tabieturi costisitoare si impuse.
    Sa nu uitam ca scoala dureaza ani si ani, si sa nu credeti ca ati scapat doar cu o cheltuiala pentru ca in fiecare an sunt aceleasi probleme, acelasi cheltuieli si cu siguranta alte cerinte.

    RăspundețiȘtergere
  6. Succesul scolar al copilului este unul dintre atributiile noastre ca societate, avand obligatia de a educa si indruma corect generatiile de tineri. Sa nu uitam ca, o educatie sanatoasa duce la o societate sanatoasa pe termen lung.
    In ultima perioada, violentele fizice si verbale au luat o amplore ingrijoratoare, abuzurile si amenintarile fac parte din rutina zilnica.
    Cam greu sa ne crestem copiii sanatos si responsabili atunci cand noi adultii nu respectam regulile simple de supravietuire si bun simt in societate.
    De retinut este faptul ca, toti copiii iau si adopta modele de comportament din ceea ce vad la adultii din jurul lor. Deci: educatia copilului are o mare insemnatate pe parcursul adolescentei, iar cadrele didactice slefuiesc ceea ce au creeat noi ca parinti in cei 7 ani.
    Copiii isi aloca cea mai mare atentie din timpul parintilor, se recompenseaza cat de des au ocazia pentru lucru cat de marut facut. Parintii uneori isi supraevalueaza copilul, mintindu-se.
    Parintii uneori, ii cumpara copilului note bune prin anumite metode mai putin curate, asta numai pentru a demonstra altora din jur, ce copil destept au ei, neluand in calcul dezastrul cu efect indelungat de mai tarziu, asupra copilului lor.
    Banuiesc ca, in astfel de cazuri NU putem spune ca suntem si traim intro societate echilibrata si sanatoasa.
    O mare parte a succesului scolar se datoareaza, cunostintelor cadrelor didactice, rabdarea si daruirea cu care tin orele de curs, dragostea pentru materia predata, interesul pe care il invoca copiilor pentru materia respectiva si nu in ultimul rand vastele cunostinte si legatura acestora in materia predata.
    O astfel de atitudine, va duce la succesul scolar al copilului. O astfel de situatie am gasit la o alta scoala din Bucuresti unde mi-am mutat copilul. O astfel de atitudine si conduita ar trebui sa aiba toti profesorii si cadrele didactice din scolile romanesti. Cu astfel de profesori vor reusi copiii nostrii in viata si cu astfel de atitudini pozitive vor putea supravietui intro societate bolnava in care ne aflam.

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitari tuturor cadrelor didactice, profesori, suplinitori, antrenori care isi practica meseria cu dragoste, devotament, bun simt, incredere, interesati de cunostintele copiilor si nu de interese materiale.

    FELICITARI. FELICITARI. FELICITARI.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.