9 februarie 2010

Ghidul nesimtitului.

Ghidul nesimtitului.
Extras din Ghidul
nesimţitului
HUMANITAS

COLECŢIA RÂSUL LUMII
RADU PARASCHIVESCU (n. 1960, Bucureşti) este scriitor, traducător şi gazetar.

5 comentarii:

  1. Text extras din Ghidul
    nesimţitului


    COLECŢIA RÂSUL LUMII
    RADU PARASCHIVESCU (n. 1960, Bucureşti) este scriitor, traducător şi gazetar.
    O lectura captivanta care trebuie sa ne dea mult de gandit. Recomnad cu caldura a se citi tot textul, aici doar am spicuit cateva din pasaje.
    Ghidul nesimtitului
    Terfeloaga explicativă a limbii române aşază trei explicaţii în dreptul termenului „nesimţire": 1) pierdere a cunoştinţei sau leşin; 2) lipsă de bun-simţ, purtare a celui nesimţit; 3) răceală, lipsă de sensibilitate.
    Rostul acestor termeni? Să ne atragă atenţia că nesimţitul e o alcătuire stridentă, cu o uluitoare capacitate de a fi vociferant mereu şi de a nu se replia niciodată. El e întotdeauna în apele lui, fără să cunoască stinghereala. Nesimţitul nu roşeşte, fiindcă e nepregătit genetic pentru o asemenea abatere pigmentară. Mediul lui optim e spaţiul public, unde îşi dă imperturbabil adevărata măsură. Cum gesticulează nesimţitul. Limbajul trupului
    Nesimţitul este, din capul locului, adeptul gesticulaţiei luxuriante. Nici n-ar putea fi altfel, fiindcă -e lucru ştiut - nesimţirea n-a făcut niciodată casă bună cu discreţia. Energia debordantă a nesimţitului se regăseşte în felul cum se mişcă acesta, în agitaţia spastică a membrelor, în exuberanţa sufocantă a întregului corp. Când un nesimţit îşi propune să te alunge de pe propriul tău teren, sunt rarisime cazurile în care nu reuşeşte Gesturile lui sunt, în aceste condiţii, un instrument redutabil. Indiferent dacă se şterge la nas, se scobeşte între dinţi, îţi povesteşte un film sau te invită la o bere, nesimţitul te face să devii retractil. Şi-atunci din două, una: ori capitulezi resemnat, ori dispari cât poţi de repede. In ambele cazuri, victoria e a nesimţitului.
    Expansiv şi nestăpânit, nesimţitul e gata să-ţi vâre un deget în ochi, să te calce pe bombeu, să te înghesuie şi să-ţi reducă spaţiul vital.

    RăspundețiȘtergere
  2. Compania lui e solicitantă şi obligă la precauţii neîntrerupte. Lângă un nesimţit încerci un alt tip de nesiguranţă decât lângă un posibil hoţ de buzunare, dar ai puţine şanse să rămâi acelaşi. De cele mai multe ori iritarea în faţa lui face loc disconfortului, iar uneori chiar şi fricii. Pe lângă gesticulaţia ca acompaniament al vorbirii, nesimţitul poate recurge oricând la gesturi definitorii, de sine stătătoare. încărcătura lor e cu atât mai nocivă cu cât totul are loc în public. Nesimţitul deţine arta surprizelor consternante. Toate aceste gesturi denotă nu doar lipsă de educaţie, ci în primul rând sfidare la adresa celor care i se află întâmplător în preajmă. Cei mai mulţi nesimţiţi ştiu că nu au voie să facă anumite lucruri. Dar le fac doar pentru violentarea asistenţei, pentru oripilarea ei amuzată. Nesimţitul se hrăneşte din stinghereala celorlalţi şi găseşte în ea îndemnul de a fi nesimţit şi cu alte prilejuri. Aşa cum pofta vine mâncând, jubilaţia nesimţirii sporeşte cu fiecare gest care iese din normă şi-i perplexează pe martori.
    Cum vorbeşte nesimţitul. Limbaj pur şi simplu
    In ceea ce priveşte retorica nesimţitului, ea nu face decât să-i dubleze gesticulaţia. Nesimţitul are un fel de-a vorbi sintetizabil în câteva epitete: zgomotos, răstit, grosier, ofensator. Nici un nesimţit autentic nu va folosi surdina. Verbul lui trebuie să fie sonor până la timorare şi excesiv până la vertij. Nesimţitul nu coboară spre şoaptă în nici o împrejurare. Nimic nu-l poate convinge să taca.
    Nesimţitul veritabil se exprimă răspicat, întrerupe, confiscă atenţia auditoriului, taie macaroana şi nu e interesat de punctul de vedere al celorlalţi. Contează el şi numai el. Orice tentativă de sustragere a aproapelui e sancţionată drastic şi imediat. Nesimţitul abhoră clipele dubitative, deplânge ifosul patetic al revoltatului de lângă el şi militează până în pânzele albe pentru răsteală, cio-rovăire sau insultă. Decalogul nesimţitului
    1 Fii strident. Luptă cu toate mijloacele împotriva discreţiei.
    2. Nu te gândi la ceilalţi. Fii egocentric.
    3. Pătrunde pretutindeni. Nu te lăsa marginalizat.
    4. Fă prozeliţi. O să vezi că nu e foarte greu.
    5. Batjocoreşte lucrurile grave. Practică persiflarea mai ales când nu e cazul.
    6. Arată-te opac la argumentele celorlalţi. Eventual refuză-le de plano.
    7. Caută mereu prim-planul. încearcă să fii contaminant.
    8. Evită să-ţi pui întrebări. Drumul tău e unul al certitudinilor.
    9. Convinge lumea să se plieze pe setul tău de non-valori. Nu accepta compromisuri.
    10. Nu uita că marele tău duşman e bunul-simţ. Combate-l cu fiecare gest şi cuvânt.
    Nesimţitul ştie ca nimeni altul să facă abstracţie de critici, să le închidă gura nemulţumiţilor şi să transforme spaţiul în care se află într-o arenă unde învingătorul e cunoscut înaintea luptei. Cu propriile arme nu poate fi înfrânt, pe celelalte le desconsideră trufaş. Un îndelungat exerciţiu al nepăsării îi ştampilează fiecare contact cu semenii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dacă până acum ne-am ocupat de nesimţitul de rând, acum a venit momentul să vorbim despre nesimţitul V.I.P. Despre cel care se bucură de recunoaştere publică, vizibilitate, concesii şi statut. Despre nesimţitul cu ştaif, şamponat şi elegant.
    Uneori el este alesul naţiei, alteori doar proiecţia unui segment de populaţie care crede că şi-a găsit modelul. Uneori are în spate încrederea masei de simpatizanţi, alteori şcoala vieţii absolvită cu brio. Una dintre condiţiile obligatorii de afirmare a nesimţitului V.I.P. e să uite de unde-a plecat. Memoria selectivă şi amnezia oportună svmt instrumente pe care acest tip de nesimţit ştie să le folosească fără reproş. Nesimţitul V.I.P nu priveşte înapoi şi nu se sinchiseşte de contrastul dintre propria imagine de acum câţiva ani şi cea actuală. Drumul lui în viaţă e drept, fără ocolişuri şi întrebări. Nesimţitul V.I.P a găsit liftul care-l duce unde trebuie: oportunismul, eventual garnisit cu o doză bună de şmecherie. Este genul de om care a plecat de jos şi care ştie multe. Marea problemă este că suirea pe soclu şi autocontemplarea mândră au căscat o falie între el şi cei pe care i-a lăsat în urmă. Izolarea carieristă şi ambiţia de-a răzbi spre privilegii l-au făcut să-şi uite rosturile şi mandatul. Acum el a devenit cel mult un impostor parfumat sau un distribuitor de promisiuni neîmplinite, de favoruri ilegale şi de minciuni împachetate grijuliu.

    RăspundețiȘtergere
  4. COLECŢIA RÂSUL LUMII
    Nesimţirea e un virus redutabil, cu instalare rapidă şi efecte demolatoare. Ea se instalează în aproapele anonim, dar îi afectează mai mult pe cei din jur. Nesimţitul devine pe zi ce trece o prezenţă constantă, greu de evitat şi imposibil de strunit. In tren sau la operă, în autobuz sau la biserică, în parc sau la teatru, în Parlament sau la bloc, reprezentanţii acestei categorii fondează un cult volatil, fără agendă şi fără orizont. Religia lor e sfidarea celorlalţi. Nesimţitul nu are un cod de reguli, dar se comportă ca şi cum l-ar avea. E invaziv până la ubicuitate, pisălog până la nevroză şi vociferant până la delir. II vezi unde nu te aştepţi, îl auzi peste tot, îl adulmeci la fiecare colţ de stradă şi pe fiecare culoar de vagon. însă nici măcar el nu deţine toate pârghiile meşteşugului. E imperfect şi are nevoie de îndrumări. Exact asta face Ghidul nesimţitului - furnizează reglajele necesare celor ispitiţi de performanţa în domeniu. Sigur, miza lui formativă şi informativă e o glumă. Ghidul nesimţituluiVrea în primul rând să amuze. Numai că în spatele tonului ironic al cărţii răsar fapte, întâmplări şi buclucuri de care foarte mulţi dintre noi au avut parte. Şi peste care n-au putut trece doar cu un duş, o casetă cu muzică de relaxare sau o înjurătură bine ţintită.
    Extras din: COLECŢIA RÂSUL LUMII
    de: RADU PARASCHIVESCU

    RăspundețiȘtergere
  5. Captivant si dureros de adevarat, in ultima perioada asistam la degradarea umana. Se pare ca nesimtenia a pus stapinire pe sufletele noastre, iar noi nu facem altceva decat sa acceptam mizeria umana afisata. PACAT.
    Ma gandesc cu ingrijorare la copii nostrii care sunt obligati sa creasca umar la umar cu nesimtenia, iar aici ar trebui tras un semnal de alarma, iar ceea ce acceptam acum cu usurita sa putem respinge cu puterea bunul simt.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.